Am trăit să o vedem și pe asta: niște indivizi cărora din motive ce ne scapă li s-a permis să înregistreze mărcile „Boca Părintele” și „Arsenie” au ajuns să atace Biserica Ortodoxă pe motiv că vrea canonizarea părintelui Arsenie Boca. Când va fi recunoscut în mod oficial sfânt de către Bi­serica Ortodoxă, mărcile înregistrate la Oficiul European de Pro­prietate Intelectuală de indivizii cu pricina nu vor mai valora doi bani, având în vedere că „Părintele Arsenie Boca” va deveni „Sfântul Arsenie”, iar fotografiile părintelui vor fi înlocuite de icoane. Văzând că le fuge pământul de sub picioare, deținătorii celor două mărci au lansat un atac furibund la adresa Bisericii.
„Abordând subiectul canonizării Părintelui Arsenie Boca, aceasta este doar o ridicolă tentativa de fraudare prin care BOR-ul spera să revină totul la «normal», adică pentru a putea continua activitatea de exploatare prin înşelăciune a poporului român şi al bugetului de stat, motiv pentru care am formulat plângeri penale, degeaba deoarece nu s-a luat nici o măsură pentru că sunt implicaţi politicieni, funcţionari publici, lucrători ANAF, lucrători MAI”, se arată într-un comunicat de presă trimis zilele trecute de cei care sperau că vor reuși să pună stăpânire pe ima­ginea părintelui Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”. În continuare aceștia susțin că „activităţile infracţionale de comercializare -ilegală- a produselor contrafăcute care poar­tă o marcă identică sau simi­- lară cu mărcile noastre «Boca Părintele» și «Arsenie», sunt acoperite de lucrători ai Poliţiei constatând infracţiunile reclamate şi amendând reclamantul că a avut curajul să deranjeze ordinea publică şi infracţiunile criminale din incinta Mănăstirii Prislop, sens în care s-a formulat plângere penală împotriva lucrătorului compromis”.
„Biserica jignește grosolan inteligența poporului”
Dacă ați crezut că ați citit suficient pentru a vă face o imagine cu privire la acest scandal, vă înșelați. De abia acum urmează lucrurile cu adevărat interesante. Deținătorii mărcilor „Arsenie” și „Boca Părintele” susțin că Bise­rica ar fi jignit grosolan inteligența poporului român. „BOR-ul spera ca prin «rebranduirea» prin zugrăvirea și aprobarea de către Sfântul Sinod a imaginii de sfânt a Părintelui Arsenie Boca să rezolve conflictul, să ascundă infracţiunile comise şi să îşi poată continuă nestin­gheriţi încasarea suveicilor colosale. Chiar dacă vor avea succes cu canonizarea, legea proprietăţii intelectuale prevede ca orice combinaţie, extensie sau abreviere ale măr­- cilor noastre cât şi imaginea industrială sau copii ale acesteia, care au menirea să inducă în eroare consumatorii şi beneficiarii, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii. Iar cine va dori să facă comerţ cu aceste mărci şi imaginea industrială va trebui să se licenţieze şi să se supu­nă legislaţiei în vigoare, iar atitudinea de ahtiat după bani pe care o manifestă BOR-ul vis a vis de mărcile noastre este total deplasată. BOR calcă fără sfială peste toate normele legale, sociale jignind grosolan inteligența poporului român. Conform legii cultelor BOR-ul a autorizat an de an SRL-urile, PFA-urile, II-urile, etc. …doritorii de câştig necinstit, fiind o nefirească uneltire, cum i-a numit Mitropolitul Ardelului, ÎPS Laurenţiu Streza în ziarul Tribuna din Sibiu. BOR-ul a autorizat aceste entităţi pentru a produce şi a valorifica, nu pentru a face import din spaţiul European sau din afara acestuia, cum se întâmplă în prezent. Acelaşi, ÎPS Laurenţiu Streza, ar trebui să ştie faptul că statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee, iar cultele, asociațiile și grupările religioase au obligația să respecte Constituția și legile țării și să nu aducă atingere securității publice, ordinii sociale”, mai sus­țin autorii comunicatului.
De ce Arsenie Boca?
Înainte însă de a cere explicații Bisericii Ortodoxe Române, ar trebui să ne spună cum au reușit să înregistreze cele două mărci, ce pretexte au invocat atunci când au solicitat acest lucru și de ce l-au ales tocmai pe Părintele Arsenie Boca și nu o altă figură reprezentativă. Puteau să vadă dacă le merge și cu Papa Ioan Paul al II-lea, cu Iona D’Arc sau, de ce nu, cu Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, iar dacă ar fi fost mai îndrăzneți, și-ar fi putut încerca norocul cu mărci precum FIFA, UEFA, NASA, UNICEF sau… The United State of America.

Recomandările redacției