În ultimii ani, fermierii au început să se adapteze la schimbările climatice, aplicând rezultatele cercetărilor ce au în vedere reducerea efectelor acestor modificări de climă. Unul dintre aspectele pe care se concentrează fermierii este acumularea apei în sol. De asemenea, conservarea apei în sol este un alt aspect pentru care aceștia aplică soluțiile date de specialiști. Toate lucrările trebuie făcute rațional, în perioada optimă, cu evitarea trecerilor inutile pe teren, a tasării solului și a lucrărilor care favorizează evaporarea apei, precizează specialiștii în domeniu.

În urma unei avertizări primite de la Administrația Națională de Meteorologie, la data de 11 Iunie 2021, se precizează faptul că  ,,în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), pe suprafețe  din vestul și sud-estul Crișanei,  și izolat nord-vestul Banatului. Așadar, deficit de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se înregistrează local în nordul, vestul și nord-vestul Banatului, vestul și sud-estul Crișanei”.

Am vrut să vedem care este situația concretă, pe raza județului nostru și l-am contactat pe directorul Direcției pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, pentru a afla mai multe informații cu privire la acest subiect arzător pentru agricultori. ,, Momentan nu am primit avertisment pentru secetă pedologică. Am avut însă săptămâna trecută o sesizare în zona Pilu- Grăniceri, acolo unde sunt soluri acide. S-a făcut proces verbal și s-a constatat că producția a fost afectată undeva la 30 % la cultura de grâu”, ne precizează Ioan Martin. Acesta ne-a mai precizat că în zona respectivă terenurile sunt foarte sărace și cu toate eforturile depuse, producțiile nu sunt satisfăcătoare.

,,Pe raza județului nostru, la această oră, culturile de toamnă arată excelent. La culturile însămânțate primavara stagiul de vegetație este optim, iar culturile arată bine la această oră”, ne precizează directorul Martin. ,,Până la acestă oră nici un producător agricol din județ nu a sesizat că ar fi o problemă din cauza secetei”, ne mai spune directorul Ioan Martin.

Amintim, că în anul care a trecut  au fost probleme mari pe zona Nădlac, Șeitin, Șagu, oamenii au primit despăgubiri, pentru culturile afectate, în proporție de 80%.

Directorul Ioan Martin ne mai spune că în acest an, prevede că vor fi producții bune la culturile de toamnă, după felul în care se prezintă culturile  la ora actuală.

Recomandările redacției