Directorul DSP Arad, Horia Timiș, a făcut mai multe afirmații în spațiul public referitoare la modalitatea prin care județul Arad, care la un moment dat a fost al doilea focar din țară, a devenit primul județ din România liber de noul virus, nemaiavând cazuri active. Suprinzător, el a afirmat că încălcarea legislației a fost prima decizie care a pus Aradul pe un făgaș bun și prin care au fost obținute rezultatele pozitive.

Încălcarea legislației a fost unul dintre lucrurile care ne-au adus aici. Ne-am dat seama că legislația nu este creată pentru cazuri particulare decât pentru cazurile generale. Una este situația în focarul Arad cu cinci puncte de vamă și alta este situația la Covasna de exemplu, avem aceeași legislației, trebuiau particularități. Insitutul Național de Sănătate Publică a anunțat acum câteva săptămâni că trebuie să testăm toți beneficiarii din centrele rezidențiale și sociale, noi am făcut asta de două luni de zile, fără să avem o bază legislativă, asumându-ne. Este o ilegalitate din punct de vedere legislativ. Am avut susținere de la fundația Vodafone, care ne-a finanțat kit-uri, apoi a fost o muncă a colegilor din Direcția de Sănătate, care sunt în prima linie. Important este să menținem ceea ce am obținut. Noi demarăm în continuare controale în zona industrială, unde sperăm să nu apară noi focare, lucrăm în perioada asta cu Inspectoratul Școlar, încercăm să păstrăm legătura cu comunitatea, iar mass-media a avut un rol foarte important în Arad. Comunitatea a înțeles, a respectat măsurile și să sperăm că acest lucru va continua”, a declarat Horia Timiș, directorul DSP Arad.

Potrivit acestuia, în aceste momente, există o relaxare iar rezultatele le vom vedea peste 14, 20 de zile, atunci s-ar putea să fie un nou vârf al perioadei de incubație. „Spitalele, în special, trebuie să fie pregătite, în materie de circuite, de medicamente. În această muncă de echipă, am încercat să identificăm focarele și aici mă refer la testările pe care le-am făcut în căminele de bătrâni acum două luni și am internat tot ceea ce am găsit. A doua măsură care cred că a avut impact pozitiv este crearea unor culoare privind transportul din vamă, astfel încât acele persoane să nu intre în comunitate. A treia măsură a fost educarea personalului medical, medicii și asistentele, care au înțeles cum trebuie să se comporte în spital, au înțeles ce măsuri trebuie luate. La început nimeni nu a fost pregătit iar Aradul a fost poarta de intrare în Româniaa, de aceea a devenit focar. În prima parte nu aveam nici materiale sanitare, nu aveam nici proceduri, nu știam. Iar cea mai mare problemă este legislația proastă în materie medicală care nu ne permite să intervenim, de aceea multe decizii au fost medicale, nu legislative. Toate lucrurile acestea ar trebuie schimbate, nu poți să lucrezi cu direcțiile de sănătate subfinanțate, subnormate și să te aștepți la rezultate. A fost o nebunie și așteptăm să se scchimbe acest lucru”, a mai spus Horia Timiș.

Totodată, se pun bazele, tot la Arad, unei aplicații informatizate care să conțină informații centralizate pentru a evita birocrația și pentru a eficientiza sistemul medical și de ce nu pentru o identificare mai rapidă a posibilelor focare și astfel, evitarea unor noi infectări cu Covid.

Am stat de vorbă cu ministrul Nelu Tătaru, despre informatizare sistemului de sănătate. Noi derulăm un proiect pilot pe care i l-am prezentat domnului ministru, care are date din spitale și analiza indicatorilor de serviciu, să știm tot timpul și să monitorizăm situația, ca direcție de săntate. Domnul ministru mi-a promis că în două săptămâni va fi la Arad să studieze această aplicație și cred că România are nevoie de date. Partea politică nu trebuie să intervină, iar direcțiile trebuie susținute, acum toata situația este monitărizată de zeci de instituții. Birocrația foarte mare ne împiedică să acționăm în timp foarte scurt. Aplicația ne ajută să colectăm toate informațiile din spital. Existau informații împărțite în zeci de instituții, noi știm printr-un singur click tot pe cazuri, pe demografie, pe anumiți indicatori apoi, pe nivel de județ, pe nivel de secție, până pe nivel de medic, știm și analizăm indicatorii de calitate, de performanță, durata medie de spitalizare. Este o aplicație în parteneriat cu mai mulți privați, iar datele trebuie să le facem publice, iar managerii de spitale trebuie să fie profesionalizați, avem o mare problemă cu partea de management sanitar”, a conchis Horia Timiș.

Recomandările redacției