insecteOdată cu creşterea temperaturilor se înmulţesc şi micile necuvântătoare: gândăceii de alimente,moliile şi gândacii de bucătărie. Chiar dacă eşti tentat(ă) să foloseşti insecticide, există şi soluţii naturale care te ajută să scapi de ele.

De obicei, aceste insecte ne invadează bucătăriile. Acolo găsesc condiţiile cele mai bune de dezvoltare: mâncare şi căldură. Există câteva reguli generale de curăţenie şi trucuri punctuale.

Scapă de gândăceii de alimente

Făina, orezul, pastele, fasolea din cămară au făcut gândăcei? Iată ce poţi face: după ce îi elimini, pune alimentele în vase de sticlă şi ţine-le la frigider. La o temperatură mai mică de 10 grade, dezvoltarea lor va fi blocată.

Există şi soluţia “la cald”. Fierbe fasolea, orezul sau pastele. Toţi gândăceii se vor ridica la suprafaţă şi îi poţi lua cu o spumieră.

Păstrează curăţenia în bucătărie

– mătură sau aspiră zilnic şi evită să laşi resturi alimentare;

– aruncă ambalajele şi depozitează alimentele în recipiente din metal, din sticlă sau din lemn, închise ermetic;

– verifică gurile de aerisire şi curăţă-le periodic. La nevoie, lipeşte o coală de hârtie pe grilă;

– aruncă în fiecare seară gunoiul;

– nu pune resturile alimentare direct în coşul de gunoi, ci ambalează-le în pungi bine închise;

– astupă orice spaţiu existent în pereţi, la uşi şi ferestre, ţevi, baterie.

Elimină moliile alimentare

De câte ori deschizi dulapul cu alimente sau cămara , moliile încep să roiască. Deşi le faci să dispară pe cele care zboară, ele continuă să prolifereze. Iată ce să faci ca să nu mai apară deloc. Primul pas este să scoţi totul din dulap/cămară. Pune apă cu săpun întrun lighean şi adaugă cloramină.

Cu un burete freacă toate suprafeţele, insistând la colţuri. Clăteşte apoi şi şterge cu un şervet. Apoi, pune în dulap fâşii de hârtie îmbibate cu un lipici special. Acestea sunt inofensive pentru alimente, dar vor atrage moliile. Dacă şi d u p ă a c e s t e so- luţii mai apare câte o molie, ţine peste noapte făina sau orezul în congelator. Apoi, depozitează produsul într- un borcan de sticlă închis ermetic.

Alungă gândacii

Gândacii de bucătărie se hrănesc cu orice: paste, produse lactate, carne. De obicei, se infiltrează în gurile de aerisire, coloane sau se ascund în colţuri calde şi umede. Dacă ai găsit unul, acţionează rapid, fiindcă se înmulţesc cu mare viteză.

Nu mai lăsa nici un aliment afară. Elimină sursele de umezeală, acoperă orice fisură. Presară în locurile unde bănuieşti că se ascund un amestec format din făină albă şi zahăr pudră. În apropiere pune o farfurie adâncă cu apă. Îi vei găsi morţi.

SURSA: Libertatea.ro

 

Recomandările redacției