Cum combați izolarea la persoanele în vârstă

0
225

În timpuri normale, oamenii în vârstă se confruntă frecvent cu izolarea. Criza sanitară din pre­zent amplifică sentimentul de singu­rătate. Dacă ai în familie o persoană în vârstă, trebuie să știi că există
numeroase soluţii cu ajutorul cărora poţi să o sprijini să combată sentimentul de izolare, astfel încât calitatea vieţii sale să nu fie afectată.
Oferă-i îngrijire specializată la domiciliu
Starea de sănătate, viața socială, cea spirituală, intelectuală, modul în care este amenajată locuința, precum și bu­getul sunt aspecte importante de luat
în considerare atunci când te gândești
la bunăstarea unei persoane în vârstă dragi. Este necesar să faci împreună cu ea o evaluare a așteptărilor, necesităților și dorințelor sale, dar și să iei în considerare nevoia de autonomie, astfel încât, dacă este cazul, să puteți defini împreună un plan de îngrijire la domiciliu sau într-o unitate specializată, temporar sau permanent.
Apelează la vecini pentru ajutor
Oamenii în vârstă izolați sunt mai vulnerabili și riscă să sufere de o varietate de probleme fără ca nimeni să-și dea seama. Sugerează-i că ar fi util să stabilească cu un vecin în care are încredere că, dacă există vreo problemă urgentă, să apeleze la acesta pentru ajutor, în așteptarea ta.
Încurajează o imagine de sine bună
Mulți bătrâni evită interacțiunile sociale deoarece au o imagine negativă asu­pra aspectului lor. Să ajuți o persoană iubită să se simtă mai bine cu ea însăși implică lucruri simple, precum complimente și comentarii pozitive, care o pot face să își recapete încrederea în sine.
Oferă-i un animal de companie
Grija pentru o altă ființă vie poate reduce sentimentul de izolare. Potrivit mai multor studii, proprietarii de animale au șanse mai mari de a menține relațiile sociale, devin mai rar deprimați, suferă mai puțin de singurătate, sunt mai motivați să-și folosească timpul în mod constructiv și au nevoie de mai puține medicamente.
Dă un sens vieții de zi cu zi
Sentimentul de izolare în rândul persoanelor în vârstă provine adesea din cel de a fi inutil, legat de întreruperea activității profesionale. Persoanele în vârstă care au un scop ce dă sens vieții lor sau pasiuni sunt mai puțin susceptibile de a suferi efectele negative ale izolării. Există multe hobby-uri care le pot ajuta la men­ținerea legăturilor sociale și îi poți oferi sprijin în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.