Sunt unul dintre cei care îşi amintesc că pe vremea lui Ceauşescu aveai siguranţa zilei de mâine, că nimeni nu tremura de teama că a doua zi îşi va pierde locul de muncă. Îmi amintesc că dacă îţi cumpărai în rate o mobilă care costa 10.000 de lei plăteai exact atâta şi niciun leu mai mult. Asta nu înseamnă că aşi vrea să se întoarcă acele vremuri, pentru că nu am cum să uit toate racilele unei orânduiri care avea drept ţintă nivelarea totală şi distrugerea individului. Regret doar faptul că nu mai avem siguranţa zilei de mâine şi pun în cumpănă răul cu binele, pentru a putea trage o linie.
Victor Ponta filosofează pe tema perioadei în care funcţionau celebrele protocoale, în baza cărora oricine putea fi umflat de pe stradă şi băgat la puşcărie. „Ăsta a fost vârful aisbergului, cu Caracalul. Faptul că nu mai avem statul puternic în care interlopii și ăilalți… îi umflau la închisoare, curat neconstituțional, dar îi umflau… Acum sunt toți liberi, te caută cu mașini, te bat cu bâte, asta-i problema. Vreau să spun o chestie, povestea aia cu statul-paralel: eu știu că în 2015 toți șefii ăștia de clanuri erau la închisoare. Că îi înregistrau, mai legal, mai ilegal, mai cu judecătorii…, dar erau la închisoare, știu că nu erau odată toți la masă. Acum nu mai e nimeni la închisoare”, a spus Ponta într-o emisiune televizată. Chiar aşa, era mult mai uşor să înhaţi infractori dacă puteai să le asculţi convorbirile telefonice, să sileşti un infractor mărunt să facă aşa-zise denunţuri despre alţi infractori, de talie mai mare, cu toate că în viaţa lor nu au avut nicio tangenţă cu respectivii. Ce te faci, însă, dacă aceleaşi metode sunt folosite împotriva ta, în scopul de a fi anihilat, condamnat şi băgat la puşcărie, deşi eşti nevinovat, dar trebuie să fii distrus din motive politice sau pentru că deranjezi interesele unui mahăr, baron local şi aşa mai departe?
Când pe baza unor interceptări ilegale este arestat şi condamnat un interlop, eşti tentat să spui că nu contează mijloacele, ci scopul, dar când cazi tu victimă parcă nu mai eşti chiar de acord cu interceptările ilegale. Am fost şi sunt de acord ca puzderia de lucrători ai SRI să contribuie la prinderea infractorilor, la adunarea de probe împotriva lor, cu sau fără protocol, dar ce e de făcut în momentul în care unii dintre ei nu doar caută probe, ci inventează unele false, la comandă politică? Da, Ponta are dreptate, pe baza protocoalelor au fost înhăţaţi unii şefi de clanuri, mai mari sau mai mărunţei, dar câţi nevinovaţi au înfundat puşcăria ? Ce e mai bine pentru cetăţean, ca legea să permită orice mijloace de natură să-i pedepsească pe vinovaţi acceptând riscul condamnării unor nevinovaţi? Democraţia are marele defect că oferă aceleaşi drepturi tuturor, inclusiv infractorilor, dar, oare, este de preferat eliminarea drepturilor tuturor, doar pentru ca aceştia să fie eliminaţi? Cred că Victor Ponta, ca socialist, are impresia că este posibilă o societate în care cineva de sus are dreptul de a folosi metode ilegale împotriva celor pe care-i consideră infractori şi obligaţia de a respecta drepturile celorlalţi, pe care tot el îi consideră cetăţeni normali. Acel cineva de sus fiind, desigur, Sistemul.

Recomandările redacției