Sfântul Nicolae, pe care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc la 6 decembrie, este celebrat peste tot în lume, până şi în locuri în care populaţia majoritară nu este creştină, scrie Click.
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai populari sfinţi, numit şi Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară, nu este un personaj desprins din legende. El a fost episcopul cetăţii Mira din regiunea Lichia, Asia Mică. Şi-a dedicat viaţa săracilor, în special copiilor, pe care-i ajuta pe ascuns. De aceea, a devenit în timp un simbol al dărniciei Domnului.
Sfântului Nicolae, în lume
Obiceiuri românești
În Ardeal, fetele obișnu­iesc să facă plăcinte în seara din ajunul praznicului, iar tinerii se adună pentru o petrecere. La oraş, în aşteptarea venirii lui Moş Nicolae cu daruri, copiii îşi pregătesc cizmele şi sunt cât mai cuminţi, pentru a nu primi în schimb vreo nuieluşă colorată.
Sfântul Nicolae în Germania
În Germania, Sfântului Nicolae este vă­zut ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghe­tuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. În unele regi­uni, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.
Moş Nicolae în Franţa
Pentru copiii francezi sărbătoarea Moşului Nicolae este la fel de importantă ca aceea a Moşului Crăciun. În ajun, lasă pentru Moşul Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui morcovi şi puţin zahăr. În 6 decembrie, copiii primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.
Sfântul Nicolae în Olanda
Olandezii spun despre Moş Nicolae că ajunge la ei din Spania, după un lung drum pe mare. Dacă n-au fost cuminţi, se tem de însoţito­rul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). Acesta merge cu Moş Nicolae pe la fiecare copil şi-i va dărui câte ceva, dar dacă pe lista lui copilul este trecut ca unul neascultător, îl va lua cu el înapoi în Spania.
Moș Nicolae în Austria
Moş Nicolae este foarte iubit de copiii austrieci, care-l ştiu ca pe un moşneag înveşmântat ca un episcop, cu haine lungi şi mitră pe cap. El are o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătoreşte alături de Krampus, o fiinţă înspăimântătoare, care ţine în mână o nuia cu care-i ameninţă pe micuţii care nu au dat ascultare părinţilor.

Recomandările redacției