Este unul dintre alimentele cel mai ușor de gătit, însă la fel de simplu se poate strica la preparare. Ba rămâne tare, ba e prea fiert! Iată câteva trucuri culinare care vă ajută să obțineți un orez perfect de fiecare dată.
Diferența între tipurile de orez
Orezul cu bob scurt sau rotund e foarte moale și lipicios. Este perfect pentru sushi și alte pre­parate, care trebuie să-și mențină forma. Orezul lung nu se lipește, ci se sfărâmă, deci e potrivit pentru pilaf și salate cu orez.
1. Spălați orezul înainte de preparare. Întotdeauna trebuie să spălaţi orezul. Spă­larea elimină excesul de amidon de pe partea exterioară a orezului, care îl face lipicios.
2. Nu amestecați orezul în timpul gă­tirii. Nu amestecați orezul în timpul fierberii. Acest lucru îl va face amidonos și lipicios!
3. Folosiți o cratiță cu fund gros. Deza­van­tajul faptului că orezul nu trebuie ames­tecat este faptul că el se poate arde. Pentru a evita acest lucru, nu uitați să folosiți un vas cu fund gros, cum ar fi cratița din fontă. Vasul din metal subțire va fi prea cald la bază și îl va arde, în loc să repartizeze căldura uniform.
4. Adăugați puțin ulei. Pentru ca boabele de orez să nu se lipească, adăugați o lingură de ulei în lichidul în care fierbe.
5. Căliți orezul. Pur și simplu încălziți pu­țin ulei în cratiță, adăugați orezul și prăjiți-l, până boabele devin aurii și aromate. Apoi turnați apa și îl fierbeți ca de obicei.
6. Puneți un prosop sub capac. La etapa finală de preparare, așezați sub capac un pro­sop curat de bucătărie, care va îmbiba umidi­tatea în exces și orezul nu va fi foarte moale.
7. Lăsați orezul să se odihnească timp de 15 minute. Nu îndepărtați prosopul de sub capac și lăsați orezul să stea un timp, după ce îl luați de la foc.

Recomandările redacției