S pecialiștii spun ca educația copiilor des­pre bani să se concentreze pe conceptele de câștig, cheltuială, economisire și
împărțire. Părinții ar trebui să-și învețe copiii despre bani prin exemplul personal, explicații și practică aplicată, scrie Libertatea.
Oportunitățile de a vorbi cu copiii despre bani apar în mod natural în timpul activi­tăților de zi cu zi.
Părinții ar trebui să-și învețe copiii des­pre bani prin exemplul personal, explicații și practică aplicată. Este foarte important ca părinții să pună banii în mâinile copiilor devreme, astfel încât aceștia să poată exersa să lucreze cu ei, să-i gestioneze și să învețe cum să-i cheltuiască cu înțelepciune.
Copiii înțeleg concepte economice de bază de la vârsta de trei ani, iar până la 7 ani, ei pot dezvolta obiceiuri financiare permanente. Acesta este un moment bun pentru a începe să explici că bunurile materiale costă bani. Oferă-le o pușculiță sau, mai bine, ajută-i să stabilească borcane de cheltuieli și de economisire, care le vor permite să vadă ce se întâmplă cu soldul lor în funcție de deciziile pe care le iau. Discută cu copilul tău despre ce înseamnă să împartă și cu ceilalți. Arată-i cum să stabilească obiective financiare și cum să le atingă.
După vârsta de 7 ani, poți lăsa copilul să te ajute la cumpărături, explicându-I de ce cumpărați din anumite magazine și nu din altele, de ce folosiți cupoane de reduceri, de ce alegi anumite mărci, în funcție de preț și buget. De asemenea, poți începe să discuți despre achiziția de obiecte mari cu ei. Dacă vrei să îți iei o mașină, de exemplu, implică-ți copilul în procesul de alegere și decizie.
Până când copilul ajunge la liceu, el ar trebui să fie capabil să înțeleagă concepte mai sofisticate de gestionare a banilor și să aibă un nivel de alfabetizare financiară care să includă cel puțin cunoștințe despre câștiguri, economii, cheltuieli și împărțirea banilor.
De asemenea, al ar trebui să fie conștient de pericolul cardurilor de credit și al împrumuturilor, cum funcționează dobânda, limitele de credit și importanța accesării de credit în mod responsabil.

Recomandările redacției