Folosirea beţişoarelor de urechi e o practică obişnuită, dar foarte riscantă, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Specialiştii avertizează că acestea sunt făcute pentru igiena exterioară a urechii.
Dacă ai obiceiul să-ţi cureţi urechile în interior cu ajutorul beţişoarelor, este cazul să renunţi! Şi asta pentru că orice tip de be­ţişoare pot să împingă ceara mai adânc, afectând timpanul. În cele mai severe cazuri, se poate ajunge chiar şi la pierderea auzului.
Pot apărea micoze
Ceara din ureche nu trebuie considerată a fi o dovadă a igienei precare. Într-adevăr, cea care este vizibilă la suprafaţă trebuie înlăturată, dar cu mare grijă, fără a se ajunge în interior. Folosirea incorectă a beţişoarelor poate determina apariţia unor ciuperci, a unor micoze, care necesită timp îndelungat de tratament. În primul rând, acestea nu sunt sterile şi, în plus, utilizarea lor duce şi la iritarea pielii din profunzimea urechii.
Cum igienizăm urechile
Specialiştii în otorinolaringologie ne spun că cea mai bună metodă de a ne păstra urechile curate şi fără ceară constă în igieni­zarea părţii externe a acestora şi evitarea celei interne. Cel mai bine este să utilizăm fie dischete demachiante cu care efectiv să spălăm partea de la suprafaţă, cea vizibilă, fie să utilizăm un prosop umed.
În cazul în care ai un dop, trebuie să mergi la un medic specialist ORL care te va ajuta să scapi de această problemă, conform sfatulmedicului.ro.

Recomandările redacției