masaj_dureri_spateMasajul pare foarte simplu de executat, astfel că oricine se poate considera apt să-l practice. În realitate, lucrurile nu sunt aşa simple, de aceea este bine să avem câteva cunoştinţe, pentru a observa competenţa masorului.

Pe lângă diplome şi experienţa pe care spune că le are, competenţa unui specialist în masaj se recunoaşte după maniera în care execută anumite manevre.

Este esenţial ca un masor bun să cunoască bine anatomia corpului uman şi să identifice nevoile pacientului. Mai mult, este important să execute corect manevrele.

O manevră fundamentală în masaj este cea a tapotamentului. Ea constă în lovituri care se aplică cu mâinile, transversal pe fibrele musculare şi nu în lungul acestora.

Loviturile sunt uşoare, ritmice şi se execută doar în partea de sus a spatelui. O greşeală gravă, pe care o poate face un masor necunoscător, este să aplice această manevră şi în zona lombară.

Aplicată pe tot spatele, manevra poate să pună în pericol sănătatea pacientului, pentru că rinichii sunt foarte sensibli.

O altă greşeală se poate face la masajul abdomenului. Această manevră este indicată persoanelor care au probleme cu tranzitul intestinal. Tehnica ajută mult, chiar şi după o singură şedinţă, dar trebuie executată corect. Colonul se masează în sensul acelor de ceasornic, ascendent-transversal şi descendent.

Dacă manevra se execută invers, persoana nu va simţi nevoia să meargă la toaletă, pentru a avea scaun, ci pentru a regurgita resturile alimentare.

Masajul anticelulitic nu lasă vânătăi

Teoretic, masajul anticelulitic nu trebuie să lase vânătăi. Acest lucru depinde atât de abilităţile masorului, cât şi de sensibilitatea clientului.

Unii oameni au pielea puternic vascularizată, iar ţinând cont de faptul că acest tip de masaj este unul energic, pacientele se pot alege cu vânătăi. Aici contează foarte mult tehnica masorului, dar şi modul în care îşi dozează presiunea, pentru a nu lăsa semne.

Dacă apar vânătăi, înseamnă că intensitatea cu care se efectuează masajul trebuie redusă. Este bine să ştiţi că eficienţa masajului nu este în legatură cu echimozele apărute.

Masajul anticelulitic se face o dată la 2 zile şi se efectuează timp de 5-15 minute, pe fiecare zona afectată. Întotdeauna, este indicat să fie urmat de o şedinţă de drenaj limfatic, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele.

Drenajul limfatic începe cu masarea uşoară a ganglionilor. Dacă aceştia au acumulat toxine sunt inflamaţi şi dureroşi. Masajul ganglionilor, în mod corect, se face circular, nu liniar, fără prea multă presiune pe ei.

Drenajul limfatic se execută pe vasele limfatice, cu mişcări lente şi ritmice, pentru că limfa circulă cu 4 mm/secundă. Dacă mişcările sunt grabite, masajul nu îşi atinge scopul.

Sper ca aceste informaţii să vă fie de folos, pentru a recunoaşte abilităţile şi cunoştinţele masorului, atunci când o să vă lăsaţi pe mâinile lui.

 

 

SURSA: http://www.avantaje.ro

Recomandările redacției