V ara este anotimpul preferat de toţi copiii, în special pentru vacanţa cea mare. Dar şi părinţii, în egală măsură, iubesc perioada concediilor în anotimpul însorit. Pentru a avea o vacanţă liniştită, feriţi-vă copiii de soarele puternic, aveţi grijă cu apa mării şi cea din piscine şi protejaţi ali­me­ntele de temperaturile ridicate. Altfel, urmează grijile!
Insolaţia. Expunerea excesivă la soare, la care se adaugă şi deshidratarea, duce la apariţia insolaţiei. Primele simptome sunt epuizare, dureri de cap, ameţeli, greaţă, te­gumente palide, reci şi umede. Dacă în acest moment nu se iau măsuri, pot apărea stări de confuzie, delir şi chiar pierderea stării de conştienţă, tegumente roşii, calde şi uscate. Insolaţia este o urgenţă medicală. Chiar şi cu tratamentul efectuat de urgenţă, ea poa­te pune viaţa în pericol sau se poate solda cu complicaţii serioase, pe termen lung.
Gastroenterita virală. Reprezintă inflamarea stomacului şi a intestinelor, în urma contractării unui virus sau bacterii prin consumul de alimente sau transmise pe calea aerului. Se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale. Pot apărea febră şi frisoane dacă este cauzată de un virus. E indicat ca alimentaţia copilului să includă orez fiert, legume, carne slabă, pâine prăjită. Îi mai poţi da copilului ceai de roiniţă, de gălbenele, mentă sau de muşeţel.
Otita externă. Aceste cazuri sunt însoţite de o durere intensă, iniţial sub formă de junghi, care se continuă cu dureri mari, noaptea, în special, chiar şi la atingerea pavilionului urechii. Alte simptome sunt înfundarea urechii, scăderea auzului, tumefierea zonelor vecine sau secreţii purulente din conductul auditiv extern. Otita externă poate apărea după ce aţi fost la piscină sau la mare, însă nu din cauza apei, ci din cauza umezelii. Umezeala din conduct macerează pielea, favorizând înmulţirea bacteriilor şi ciupercilor „colocatare”. De cele mai multe ori, în cazul unei otite externe, starea ge­nerală este bună fără febră sau frisoane, doar cu disconfortul local evident.
Dermatita atopică. Persoanele care au probleme cu pielea, din pricina căldurii şi a uscăciunii aerului, precum şi din cauza substanţelor chimice din piscine, pot suferi de agravări ale simptomelor de dermatită. Pie­lea se irită, se umflă şi apare senzaţia de mân­cărime. O bună hidratare a pielii şi câteva antihistaminice pot rezolva problema.
Dacă situaţia nu se remediază, consultaţi medicul. Furunculele pot apărea şi ele, ca urmare a infecţiei cu un stafilococ. Sta­filococul e o bacterie ce se găseşte pe tegumente şi care devine patogenă în momentul în care intră în organism prin diverse leziuni ale pielii: tăieturi, zgârieturi, înţepături etc.

Recomandările redacției