Reamenajarea locuinţei poate deveni o povară în zilele noastre, dacă nu avem un plan bine pus la punct şi organizat în funcţie de un buget. Primul pas pentru a restrân­ge bugetul este să stabileşti o listă de priorităţi, ţinând cont de câteva întrebări: «Ce este necesar să fie schimbat? Ce poate fi salvat? Cum pot face spaţiul mai funcţional?», scrie Click.
– Caută cu răbdare. După ce ai stabilit ce ai nevoie, urmează cercetarea pieţei. Nu cumpăra niciodată scaunul pe care îl găseşti în primul magazin, chiar dacă îţi place foarte mult. Există posibilitatea să găseşti acelaşi obiect, la un preţ mult mai bun.
– Nu arunca mobila veche. Ea poate fi uşor readusă la viaţă. „Fie că retapiţezi un pat, o canapea sau recondiţionezi şi vop­seşti o piesă de mobilier, acesta este un truc care te poate scoate din impas atunci când eşti limitat de un buget”, spune Ioana Stoian, designer de interioare.
– Decoraţiunile care se schimbă uşor. Alege un mobilier simplu, dar joacă-te cu ele­mentele decorative care sunt ieftine şi se pot schimba uşor când vrei să dai un alt suflu casei tale. Spre exemplu, feţele pernuţelor de pe canapea, cuvertura, ramele foto, un covoraş nou, toate acestea pot fi pete de culoare care schimbă total aspectul unei camere.
– Optează pentru elemente de mobilier multifuncţional. Un simplu taburet de grădină poate fi, de exemplu, şi stand pentru plante sau măsuţă de cafea.
– Poliţele, întotdeauna de ajutor. Sunt soluţia ieftină şi eficientă de a-ţi depozita lucrurile. Pot fi puse în orice cameră, iar pentru un plus de design le poţi aranja sub o formă dinamică. Nu pune prea multe, nici nu le aşeza haotic, pentru a nu da senzaţia de aglomeraţie şi dezordine.
– Vopseaua este cel mai accesibil instrument de decorare. „Vopseşte un pe­rete accent (acesta poate să dea senzaţia de adâncime camerei şi poate crea dina­mism), apoi alege o culoare caldă pe restul pereţilor”, te mai sfătuieşte Ioana Stoian.
– Mizează pe plante. Dacă îţi plac florile la ghiveci, nu ezita să le foloseşti. Este un alt truc accesibil care va da viaţă locu­inţei tale. Se potrivesc în orice decor.
– Creează! Dacă ai timp, îndemânare şi idei inspirate, poţi să-ţi faci propriile ornamente. Spre exemplu, un borcan pictat sau învelit în hârtie colorată poate deveni vază de flori sau suport pentru creioane.

Recomandările redacției