Primăvara este tot mai aproape, așa că trebuie să-ţi scoţi uneltele și să pregătești legumele sau florile pe care vrei să le plantezi. Dacă ai suficient spaţiu în curte și obișnuiești să crești roșii, salată, ceapă verde sau ardei, experienţa te ajută să-ţi termini mai repede treaba și să recunoști semnele adevărate care ves­tesc primăvara, scrie Click.
În schimb, dacă este prima oară când amenajezi o grădină, fie ea de flori sau legume, ai nevoie de câteva informații importante despre procesul de pregătire al zonei. Iată câteva lucruri esențiale:
Verifică instalațiile
Irigarea este unul dintre cele mai importante aspecte din cadrul unei grădini sănătoase și înfloritoare. Înainte să începi plantarea, trebuie să verifici ca toate sistemele să funcționeze la capacitate optimă. În perioadele secetoase, vei avea nevoie de pompe de apa, așa că trebuie să te asiguri că nu au apărut probleme la instalații pe timpul iernii.
Repară gardurile
În amenajarea grădinii, aspectul acesteia contează la fel de mult ca roadele. Dacă ai garduri din lemn de jur împrejur, va trebui să aplici noi straturi de lac și vopsea pentru a-i reîmprospăta imaginea. Dacă vrei să plantezi flori, plante sau chiar o vie, poți face un gard pe care acestea să se întindă.
Curăță zona de grădină
Pământul trebuie curățat cu atenție înainte să începi să-l sapi și să-l fertilizezi. Dacă în zonă au crescut buruieni mai mari, acestea trebuie îndepărtate cu tot cu rădă­cină, pentru a evita înmulțirea.
Fertilizeză pământul
Fertilizarea se face, de regulă, mai târ­ziu, spre finalul lunii mai, dar e bine să ai acest pas pe lista de priorități. Îngrășă­mân­tul de primăvară are rolul de a accelera creșterea după sezonul rece.
Planifică plantarea
Anumite legume, precum roșiile trebuie însămânțate încă din luna februarie-martie, iar apoi replantate în grădină, când sunt suficient de dezvoltate și când tempe­ratura de afară permite asta. Odată ce decizi ce legume și flori vrei să plantezi, trebuie să te interesezi despre caracteristicile fiecărui soi în parte. Aceleași principii se aplică și la flori. De exemplu, gladiolele se plantează primăvara și au nevoie de aproximativ 100 de zile să înflorească. De aceea, pentru a avea mereu grădina împodobită cu aceste flori, va trebui să plan­tezi mai multe la intervale regulate, dar nu mai târziu de luna iulie.

Recomandările redacției