Cum îți scapi corect copilul de păduchi

0
126

Păduchii au ajuns să provoace adevărate tragedii în România. Pe 29 mai, trei fetițe din comuna Ungra (Brașov) au murit după ce au fost spălate pe cap cu o soluție antiparazitară de uz veterinar. Sămbătă, episodul era să se repete în comuna Țibănești din Iași, când alte trei fetițe de 6, 8 și 11 ani au ajuns la spital în stare gravă, după ce bunica lor le-a spălat pe cap cu o substanță toxică folosită la deparazitarea animalelor.
Medicii trag serioase semnale de alarmă și recomandă să nu mai folosim leacuri băbești. Soluțiile sunt altele.
Nu este o problemă de igienă
Pe numele ei oficial pediculoză, conta­minarea cu păduchi nu este o problemă de igienă, aşa cum poate mulţi au impresia. Este o problemă a comunităților, dată de socializare. Aceste mici insecte nu fac discri­minari între părul lung sau scurt, curat sau murdar, nici în funcţie de categoria socială a gazdei, de nivelul ei de trai. Problema nu pune în pericol sănătatea, nu dă alte boli, însă cel mai mare neajuns este stigmatul social. Copilul cu păduchi este rapid mar­ginalizat în clasă, părinţii se panichează ca în faţa unei mari catastrofe, fapte care îl afectează şi îl traumatizează pe cel mic.
Cum îți scapi copilul de păduchi
Psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să verifice frecvent părul copiilor. Scărpinatul este principalul simptom al pediculozei. Dacă observă prezenţa păduchilor, e bine să apeleze la produse farmaceutice (şampoane, spray-uri şi tratamente) care distrug micile insecte după o singură aplicare. În acelaşi timp, e bine să anunţe învăţătorul şi restul părinţilor de faptul că în şcoală este o epidemie. Şi locuinţa trebuie curăţată. Prosoapele, lenjeria de pat, pernuţele şi toată rufăria din casă trebuie fiartă, pentru a nu se transmite păduchi şi la restul membrilor familiei.
Ce trebuie să ştii despre păduchi
– Contaminarea se face prin contactul direct păr cu păr sau cu obiectele care au atins părul.
– Trăiesc pe suprafaţa scalpului şi preferă să stea în spatele urechilor sau la baza gâtului.
– Muşcă din scalp şi injectează o substanţă prin salivă. Acest lucru irită scalpul şi cauzează mâncărime.
– Nu transmit boli, dar favorizează iritaţii şi chiar infecţii.
– Când părul e spălat cu produse obişnuite, păduchii se prind strâns de firul de păr, închizându-şi orificiile prin care respiră.
– Există produse speciale care îi ucid. Renunţaţi la clasicul gaz, care poate irita pielea capului. Produsele de uz veterinar sunt strict interzise. Ele pot produce intoxicații grave care pun în pericol viața copiilor.
– Păduchii trăiesc în medie 30 de zile. Fe­mela poate depune până la 200-300 de ouă.
– Odată scoşi din păr păduchii rezistă pe suprafeţe până la 2-3 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.