Venim în sprijinul cititorilor noștri, care ne-au cerut, în repetate rânduri informații despre cum pot să acceseze fonduri europene pentru a beneficia de panouri solare. 

Energia solară este o sursă curată și prietenoasă cu mediul înconjurător, fiind cea mai bună soluție în materie de energie regenerabilă. Aceasta reduce dependența de petrol, cărbune sau gaze naturale pentru producția de energie electrică. Acești combustibili fosili produc prin ardere nu doar energie electrică ci și emisii extrem de nocive care afectează calitatea aerului, a apei și a solului și sunt responsabili de încălzirea globală. Acest lucru se poate observa foarte ușor în zilele noastre. 

În prezent, există o cerere din ce în ce mai mare pentru sistemele de panouri solare, un număr tot mai ridicat de persoane observând adevăratele avantaje pe care energia solară le oferă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Energia oferită de soare reprezintă o sursă de energie regenerabilă prin utilizarea sa pentru obținerea energiei electrice, emisiile produse de CO2 fiind zero, tocmai datorită faptului că nu există nici un fel de ardere a combustibilului. 

Energia solară nu necesită nici un fel de furnizor extern pentru ca energia electrică să fie produsă, astfel încât și costurile de întreținere și de producție a energiei sale sunt practic zero. Singurul cost asociat cu utilizarea energiei solare este cel pentru achiziționarea echipamentului necesar. 

Pentru a ajuta persoanele fizice în întocmirea dosarelor pentru a putea accesa fondurile necesare finanțării și implementării programului, astfel încât să-și poată achiziționa și monta sistemul de panouri solare dorit, beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite. 

În termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul. 

 Un client nu trebuie să suporte decât 10% din cheltuieli, restul cheltuielilor fiind reprezentate de finanțare din fonduri europene. 

Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu e publicată pe site-ul AFM pentru a depune cererile la firmele de specialitate. 

Prin acest program, toate persoanele fizice au posibilitatea de a deveni producători de energie electrică, deoarece prin intermediul sistemelor de panouri fotovoltaice, energia care este produsă suplimentar se va distribui către rețeaua națională, cei în cauza primind contravaloarea în bani a fiecărui kilowatt livrat către rețea. 

Recomandările redacției