Românii cărora le lipsesc ani de vechime la pensie, pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Astfel,cei care doresc, își pot cumpăra ani de muncă pentru completarea perioadei legale de cotizare, însă nu mai mult de șase ani.

Persoanele care au nevoie de întreaga perioadă, vor plăti peste 23.000 de lei în contul contribuției sociale pe care ar fi datorat-o dacă ar fi muncit în acei ani. Mai exact, pentru șase ani, perioada maximă admisă, un român trebuie să plătească 23.200 lei, care pot fi achitați până în 2021 fie integral, fie eșalonat.

Iată de unde reiese această sumă: contribuțiile sunt raportate la salariul minim din anii trecuți, din 2013 până în 2018 valoarea acestora dublându-se ca valoare, cu toate că procentul din salariu a scăzut. În 2013, salariul minim brut a crescut de 3 ori și a ajuns la 800 de lei, contribuția era de 31,3%, iar suma care trebuie plătită pentru întregul an este de aproape 2.900 de lei. În următorii patru ani, procentul de contribuții a scăzut la 26,3%, însă cu salariul minim crescând și ajungând în 2017 la 1.450 de lei, a crescut și suma plătită în fiecare an, astfel că pentru anul 2017 trebuie achitată suma de 4.500 de lei. În 2018 salariul minim brut a crescut din nou, de la 1.450 la 1.900 de lei, astfel că, în ciuda faptului că procentul contribuțiilor a scăzut la 25%, un român trebuie să plătească 5.700 de lei pentru întregul an.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că persoanele care au vârsta de pensionare şi un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Această ordonanţă vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, transmite Agerpres.

Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus Ionel Dancă.

Proiectul vine “să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”, precizează Dancă.

Recomandările redacției