contractO cititoare a renunţat la apartamentul deţinut în favoarea unei nepoate, care s-a obligat să o întreţină câţi ani mai are de trăit. Femeia a dorit să ştie dacă poate să anuleze actul făcut, în situaţia în care nepoata nu îşi mai îndeplineşte obligaţiile.

Atunci când cineva doreşte să înstrăineze un bun către o altă persoană care, în schimbul dobândirii dreptului de proprietate, îşi asumă obligaţia să-i asigure întreţinerea se poate încheia un contract de întreţinere sau o donaţie cu sarcini.

Deşi se foloseşte termenul de vânzare cu clauză de întreţinere, în realitate, din punct de vedere juridic, contractul e calificat, de cele mai multe ori, drept unul de întreţinere. Astfel, dacă înstrăinarea bunului se face numai în schimbul întreţinerii, fără a se plăti şi o sumă de bani semnificativă, contractul nu poate fi confundat cu vânzarea.

Contractul va fi unul de întreţinere şi e preferabil contractului de donaţie, care poate fi mai uşor atacat de către moştenitori.

Obligaţiile noului proprietar

Indiferent de forma contractului, obligaţia de întreţinere presupune că persoana care a dobândit proprietatea se va îngriji de cel care i-a înstrăinat sau donat bunul de la momentul semnării contractului şi până la sfârşitul vieţii acestuia, asigurându- i hrană, îmbrăcăminte, medicamente, menaj, plata utilităţilor, îngrijire personală şi medicală şi înmormântare.

Poţi cere şi daune-interese

Atât în cazul donaţiei cu sarcină, cât şi în cazul contractului de întreţinere, în situaţia în care partea nu-şi îndeplineşte corespunzător sau deloc obligaţia de întreţinere, cealaltă parte are dreptul să ceară fie obligarea debitorului la îndeplinirea prestaţiei, cu daune- interese, fie revocarea donaţiei, respectiv rezoluţiunea (anularea) contractului de întreţinere.

Pe ce text de lege te bazezi

În ambele cazuri se formulează o acţiune în faţa instanţei de judecată, conform regulilor generale prevăzute de Codul de procedură civilă (articolul 148 şi următoarele), raportate la dispoziţiile Codului civil: fie articolele 1020 şi 1027 (revocarea donaţiei), fie articolele 1527, 1549 şi 2263 (rezoluţiunea contractului de întreţinere).

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției