Cum să îți faci copilul să citească!

0
217

Tu adormeai cu lanterna sub pătură citind până ţi se în­ce­ţoșau ochii. Mai mult, visai aventuri fantastice cu balene gigant, naufragiaţi și indieni ce se luptă pentru libertate. Întregul tău univers era din lumi inventate, din personaje fa­buloase și din povești care îţi făceau imaginaţia să tresalte.
Lucrurile s-au schimbat astăzi. Au apă­rut supereroii care salvează lumea, dar nu mai sunt în cărți, ci mai degrabă în filme, în desene animate și în jocuri pe calculator. Desigur, tehnologia a evoluat, copiii au alte preocupări, iar timpul lor se împarte diferit.
Dar cum îl faci pe ce mic să prindă drag de citit? Cum îl poți introduce în lumea ta, acea lume fantastică în care tu erai absolut cine voiai să fii? Nu e simplu, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face.
1. Citiți pentru început împreună. De exemplu, ia o carte care crezi că i-ar plăcea și faceți o înțelegere. O pagină tu, una el. Sigur, la el o să dureze mai mult, o să se poticnească în mod repetat. Dar puțin câte puțin veți reuși.
2. Povestește-i despre personajele tale preferate de când erai mic. Introdu-l în lumea ta de atunci. Cine era „Doctorul Aumădoare” sau „Habarnam”, cum îți ima­ginai că arăta monstrul Moby Dick și cum arăta submarinul Căpitanului Nemo. O să se creeze o legătură între voi și o să îi dai șansa să înțeleagă ce fel de personaje iubeai tu când erai mic.
3. Caută cărți care au și desene ani­mate sau filme artistice și provoacă-l întâi să citiți cartea, pentru ca apoi să vedeți și filmul. Întreabă-l mereu: așa ți-l imaginai pe micul vrăjitor? Sau cum arăta în mintea ta? Fă-l să descopere bucuria inventării chipurilor personajelor și a des­coperirii lumilor din mintea lui.
4. Uită-te cu el la desenele lui pre­ferate, lasă-l să îți povestească despre eroii lui favoriți si apoi provoacă-l să continue povestea introducând personaje sau lumi din cărți. De exemplu: cum crezi că ar fi construit Marele Hulk un balon cu care să traverseze lumea?
5. Caută cărți potrivite pentru vârs­ta lui, alese special pe grupe de vârste și de interes, în așa fel încât cei mici să descopere bucuria cititului. Poți alege din cărțile cu eroi, cărți despre personaje celebre, reale, și despre cum au schimbat ele lumea cu priceperea și puterea lor sau cărți cu povești pentru copii.
Alege-i copilului cărțile potrivite și încurajează-l să descopere lumi fantastice cu ajutorul imaginației lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.