Cumpărarea unei maşini este 90% emoţie şi 10% raţiune, spun experţii, iar vânzătorii ştiu asta foarte bine. Din acest motiv, cei care vor să vândă o maşină second-hand au grijă să o prezinte lustru­ită, mirosind a curat şi aparent îngrijită. Oferă un preţ bun şi gata, îţi dau „un chilipir”. Dacă muşti momeala, te grăbeşti şi nu verifici bine ce se află sub capotă, te vei trezi acasă că ai luat o mare ţeapă, scrie Click.
În domeniul auto nu există pomeni sau super ocazii şi, de obicei, ce sună prea frumos ca să fie adevărat chiar aşa este – prea frumos ca să fie adevărat. Mulţi cumpărători îşi iau ţeapă. Potrivit unui studiu reali­zat pe un eşantion de 1.212 anunţuri cu maşini second-hand, aproape 30% aveau kilometri daţi înapoi sau daune ascunse. Cei mai vulnerabili cumpărători sunt cei care au un buget mic, sub 10.000 de euro.
Sfaturi de luat în considerare
l Nu e nevoie să iei toate târgurile auto la picior. E mult mai comod şi rapid din faţa calculatorului. Cu siguranţă orice maşină expusă undeva are şi un anunţ pe internet.
l Nu porni căutările setat pe un model anume de maşină, ci fă-ţi o listă cu mai multe modele care îndeplinesc criteriile tale. Dacă te rezumi la un singur model, sunt şanse ca oferta de pe piaţă să nu fie suficient de mare şi să fii nevoit să alegi o maşină nu tocmai ok.
l Observă care e media preţurilor pentru un anumit tip de maşină, dintr-un anumit an de fabricaţie. Astfel, nu te arunca nici la cele prea ieftine, nici prea scumpe.
l Nu pune preţ aşa mare pe o carte de service pusă sub nas. Din păcate, acestea se pot „fabrica” relativ uşor. Poţi verifica singur, online, istoricul auto al unei maşini după seria de şasiu.
l Dacă maşina arată impecabil, are dotări de top, un preţ atractiv şi vânzătorul invocă tot felul de explicaţii pentru a urgen­ta tranzacţia, acestea sunt lucruri care trebuie să-ţi ridice nişte semne de întrebare.
l Evită-le pe cele suspect de ieftine, care au anunţ scris incorect gramatical.
Statisticile arată că 6 din 10 maşini scoase la vânzare au daune ascunse: 80% au kilometrajele date înapoi, 60% au vicii ascunse (au fost implicate în accidente, au caroseria revopsită sau reparată).

Recomandările redacției