Joaca se numără printre cele mai importante activităţi pe care un copil le desfășoară, reprezentând, alături de alimentaţie și educaţie, una dintre nevoile de bază ale acestuia. Cu toate acestea, timpul pe care copiii îl petrec jucându-se pare să scadă alarmant, această deprindere fiind înlocuită, treptat, de alte activităţi, care implică mai ales folosirea gadgeturilor, scrie Click.
Center on the Developing Child din cadrul Universității Harvard susține că cei mici trebuie să aibă șansa de a practica activități prin care să-și dezvolte abilități esențiale pentru viață. De exemplu, jocul fără reguli îi poate ajuta să-și dezvolte funcția executivă, de autoreglare (care ajută o persoană să rămână calmă și concentrată în situații stresante), îi poate determina să facă față situațiilor emoțio­- nante, dar poate contribui și la dezvoltarea unor abilități de rezolvare a problemelor.
Crearea unui mediu de joacă propice îl ajută să se familiarizeze mai rapid cu aceas­tă activitate. Pentru familiile cu copii mici, camera de zi este, de regulă, cel mai aglo­merat loc din casă. Acest spațiu e folosit pentru recreere, pentru vizionarea filmelor la TV, dar este și un loc de joacă pentru cei mici. Când camera de zi este acaparată de jucăriile copiilor, atmosfera poate deveni încărcată, motiv pentru care este indicat să delimitezi, într-o oarecare măsură, spa­țiul destinat jocului. Pentru a face acest lucru te poți folosi de obiecte obișnuite. De exemplu, covoare, flori, cutii și scaune.
Așadar, poți delimita spațiul de joacă din camera de zi folosind un covor colorat. Cel mai bine ar fi să alegi un covor cu fire groase, astfel încât să fie confortabil pentru cel mic să stea pe el.
Totodată, poți crea un colț de joacă în care copilul să se simtă în largul său. Aces­ta poate fi delimitat de restul încăperii printr-un țarc, sau poate fi amenajat ca spațiu pentru activități creative.
Canapelele colorate, planșele pentru desenat și corpurile de iluminat în formă de mingi, prințese sau avioane sunt indicate pentru a crea o zonă confortabilă copiilor.
Nu în ultimul rând, poți amenaja spațiul de joacă din cameraă împreună cu cel mic. Astfel, el poate contribui la crearea unui loc în care să îi facă plăcere să petreacă timpul.

Recomandările redacției