Cum să „vindecăm” copiii de frica de medic!

0
325

Frica de doctor e o problemă des întâlnită la copii, în special la cei mici. E de ajuns să intri cu ei în cabinetul medicului ca să izbucnească în plâns. Iată cum îi ajuţi să fie mai cooperanţi şi să accepte consultaţia, scrie Click.
De ce îi e frică celui mic de nenea/tanti în halat alb? Deoarece îi face injecţii, îl palpează, deoarece îi e frică de durere şi de necunoscut. Sunt câteva metode de a-l calma şi a-l pregăti de consultaţie.
– Anunţă-l de mersul la medic cu câteva zile înainte şi descrie-i acţiunea în cele mai frumoase cuvinte. Nu îl lua prin surprindere. Dacă se va trezi în cabinetul medical, fără avertisment prealabil, se va speria.
– Dă-i toate informaţiile: cine sunt doctorii şi cât bine fac ei oamenilor.
– Nu-i ascunde faptul că urmează să i se facă injecţie şi nici nu-i promite că n-o să-l doară. Oricum, durerea este subiectivă. Potrivit studiilor, nivelul de cortizon (hormonul stresului) este mult mai mic la copiii care ştiu că urmează să li se facă injecţie, faţă de cei care nu ştiu. Deşi plâng la fel de tare, cel care ştie ce îl aşteaptă e mai puţin stresat.
– Jucaţi-vă de-a doctorul acasă şi transpune vizita la medic în lumea lui, a jocului. „Pacientul” poate fi prietenul lui, ursuleţul, sau tati, sau chiar el.
– În cabinet, trebuie în primul rând să fii tu calm. Dacă te vede stresat, se va stresa şi el.
– Dacă vede alţi copii ieşind cu ochii în lacrimi din cabinet, spune-i că poate aceştia nu au fost cuminţi.
– Înainte de a-l duce la consultaţie, des­crie-i cu lux de amănunte ce se va întâmpla acolo. Astfel, gesturile specialis­- tului nu îl vor lua pe nepregătite.
– Niciodată nu-l ameninţa cu doctorul pentru că aşa îi cultivi frica. E de la sine înţeles că un copil crescut în ideea că va fi „pedepsit” de doctor pentru vreo pros­tie făcută nu va fi încântat să dea nas în nas cu acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.