Pe platoul din fața Palatului Administrativ are loc astăzi

, de la ora 13, o ceremonie dedicată Unirii Moldovei cu Țara Românească de la 24 ianuarie 1859.

Programul va fi următorul: ora 13.00 – deschiderea festivităților dedicate Unirii Principatelor și primirea oficialităților; 13.05 – intonarea Imnului Național al României; 13.10 – Rugăciune de Binecuvântare oficiată de reprezentanți ai Arhiepisopiei Aradului; 13.20 – prezentarea semnificației zilei de 24 ianuairie – prezintă muzeograf Bogdan IVAȘCU; 13.30 –  alocuțiuni despre însemnătatea Zilei Principatelor Române; 13.45 – program artistic – recitarea poeziei „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri.

De unde vine numele România și când s-a folosit prima oară în istorie

 

Istoricul Ioan Aurel Pop, în prezent președintele Academiei Române, într-un discurs la Academie, în 2015, a explicat că numele de Țara Românească este identic cu cel de România, dar în mod oficial acest nume s-a folosit pentru prima oară în 1862. Deci la trei ani de la Unirea Principatelor.

„Numele de România – în forma specifică, cu vocalele „o” şi „â” – s-a folosit pentru prima oară în mod oficial, în documente de stat, prin anii 1862-1866, pentru teritoriul rezultat din unirea Ţării Româneşti (Oltenia şi Muntenia, fără Dobrogea) şi Moldovei (partea central-apuseană-cu zona de la nordul gurilor Dunării-fără Bucovina şi fără cea mai mare parte din Basarabia)”, explica Ioan Aurel Pop.

Dar numele de România a fost consacrat de Constituția din 1866.

„Constituţia de la 1866 a consacrat numele de România. În străinătate s-a mai folosit, o perioadă, numele de Valahia. Foarte mulţi oameni au uitat, iar alţii nu au ştiut niciodată că, până târziu, în secolul al XIX-lea, ceea ce românii numeau generic „Ţara Românească” era pentru orice străin „Valahia” (cu diferite variante de scriere şi pronunţare). Datorită acestei constituiri târzii a statului român modern şi a impunerii denumirii oficiale de România abia în a doua parte a secolului al XIX-lea, mulţi autori străini au rămas derutaţi în legătură cu dualitatea numelui de Valahia-România şi de valah-român. S-a spus şi s-a scris adesea că numele de România a fost «inventat» sau folosit pentru prima oară de către un autor grec, Dimitrie Philippide, pe la 1816, când el publica la Leipzig lucrările Istoria României şi Geografia României, referindu-se în linii mari la spaţiul vechii Dacii traiane”, a mai precizat reputatul academician.

Recomandările redacției