Cum se adaptează utiștii izolării în plină epidemie de coronavirus? „E greu fără antrenamente și jocuri, dar prioritate are sănătatea”

0
199

Într-o perioadă în care medicii, asistentele, polițiștii sau jandarmii sunt în prima linie în lupta cu COVID-19, dar și cu incon­știența unora care nu au înțeles că tot ceea ce au de făcut în următoarele săptămâni este să stea în casă, fotbaliștii se adaptează la noile condiții de viață. Antrenamentele cu colegii, în aer liber, au devenit o amintire frumoasă și au fost înlocuite cu exerciții fizice între patru pereți. Sunt și jucători care locu­iesc la casă, iar curtea gazonată e un adevărat lux pentru ei în această perioadă.
Cel puțin la UTA, preparatorul fizic are un rol extrem de important în aceste zile. Alexandru Radu gândește un program zilnic de exerciții de forță, dexteritate și tonifiere a mușchilor, pe care fotbaliștii trebuie să-l respecte cu sființenie. Cu pauzele între serii, sesiunea de pregătire nu depășește o oră, existând și situații când, cel puțin odată sau de două ori pe săptămână, utiștii se urcă în mașini, scapă de aglomerație și aleargă în zone nepopulate.
Iacob: „Ca portar e greu să rămâi în priză fără antrenamente specifice”
Conform InStat, Florin Iacob e cel mai bun portar din eșalonul secund în stagiunea în curs, iar întreruperea campionatului nu-i prinde deloc bine. „Sunt acasă, lângă Bra­șov și, ca orice om responsabil din aceas­tă țară, m-am închis în casă. Norocul meu e că am și o curte, cu iarbă, unde ies și, în general, îmi fac exercițiile pe care preparatorul nostru fizic ni le dă pe grupul de whatsapp. Din când în când mă mai antrenez cu nepotul meu, care e și el portar, e esențial pentru noi să mai simțim și mingea din când în când, să mai facem un plonjon, o priză la balon. La orice fotbalist se simte lipsa de antrenamente, de jocuri în picioare, dar, știți cum se zice, la portari orice greșeală se contabilizează, căci de multe ori poate fi decisivă. Dar, trebuie să ne adaptăm la situația existentă, niciunul dintre noi nu s-a mai confruntat cu așa ceva și, ori­cum, primordială este acum sănătatea oamenilor, semenilor noștri. Și pentru ei stăm în casă, nu vrem să ajutăm la răs­pândirea virusului, iar când totul e gata vom fi, zic eu, și mai puternici. Sunt convins că UTA va fi cel puțin la fel de puter­nică și după această pauză și, indiferent căm vom mai juca 14 meciuri sau poate numai cele 7 din play-off, vom demonstra că merităm să terminăm pe primul loc și să promovăm. Dacă am îmbrăcat echipamentul și când am jucat la două zile tot atâtea meciuri și le-am și câștigat, o să ne descurcăm și acum. Cu atât mai mult cu cât programul va fi aglo­merat pentru toată lumea, nu doar pentru noi”, spune apărătorul buturilor utiste.
Rus: „Ideal ar fi să se dispute toate cele 14 etape, dar vom promova și prin play-off”
Anul nu a început bine pentru Ciprian Rus. Chiar în primele zile ale lui 2020, căpitanul UTA-ei s-a îmbolnăvit de varicelă, a ratat prima parte a pregătirii, dar apoi a tras tare și își cerea din noul locul în primul „11” arădean. Acum, însă, o nouă perioadă for­țată îl va scoate puțin din ritm, cu toate că: „Exercițiile date de preparatorul nostru fizic sunt destul de solicitante, după o oră te doare tot corpul. Ne ajută la păstrarea tonusului, dar, din păcate, nu se compară cu antrenamentele în aer liber, împreună cu colegii. Asta e, nu avem ce face și ar fi culmea să ne plângem noi care tot ceea ce avem de făcut este să stăm în casă, spre deosebire de cadrele medicale sau forțele de ordine care au treabă multă în aceste zile, riscând, bineînțeles să și ia acest virus. Deși fotbalul e foarte important pentru noi, e meseria și stilul nostru de viață, până la urmă rămâne un joc, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile în țară și în toată lumea nu e deloc un joc. Degeaba ne punem noi problema acum că peste o lună, două, nu vom mai fi la un anumit nivel de pregătire, că pierdem mult din ceea ce am acumulat cu atâta muncă în Turcia, căci cel mai important este ca societatea în ansamblul ei să treacă cu bine peste această pandemie. Cu restul ne vom descurca, inclusiv la fotbal, sau în alte domenii, doar să fim cu toții sănătoși”, spune Ciprian Rus, care susține că nu a mai ieșit din casă de 5 zile. „Petrec mult timp cu băiețelul, soția, mă mai uit la televizor, dar mă mai bag și la o FIFA, ultimate team. Nu e plăcut să stai doar în casă, însă avem încredere în autorități, dacă ele au decis că trebuie respectate niște reguli, le respectăm”, a adăugat ata­cantul de 29 de ani al „roș-albilor”.
Bineînțeles, Rus e la curent cu variantele propuse de Grupul de Lucru al FRF cu privire la continuarea actualei stagiuni de Liga a II-a: „Sigur, ideal ar fi să se dispute toate cele 14 etape, însă după cum văd că decurg lucrurile nu cred că vom avea timpul necesar. Chiar dacă ne-am întinde cu campionatul până în iulie… Dar, dacă va trebui să jucăm play-off, vom juca și vom promova. Suntem și vom rămâne puternici, grupul va rămâne unit, vorbim zilnic între noi pe whatsapp, știm mereu unii de alții. Toată lumea e deocamdată bine și de mâine am din nou pe teren gata să ne reluăm antrenamentele, să muncim și să îndeplinim visul nostru și al suporterilor noștri. Veștile bune vin și de la stadion, în sensul că se lucrează, se fac progrese, din iulie, august, sperăm să ne vedem cu toții în noua casă, în Liga 1”, mai spune căpitanul „roș-albilor”.
Ilie: „S-a câștigat timp la stadion, sper doar să-l putem umple”
Florin Ilie este cel mai utilizat fotbalist al „Bătrânei Doamne” în acest sezon. Cu excepția primelor 36 de minute ale deplasării din Trivale, fundașul central a fost mereu pe teren pentru „roș-albi”. Întreruperea campionatului îl dă și pe el peste cap. „Am început bine și acest an, ne-am distanțat în frunte, dar această pauză forțată
ne-a cam tăiat elanul. Sigur, cu sănătatea ta și a celor dragi nu te joci, e problemă globală și trebuie să facem tot ce ține de noi să ținem sub control acest virus. Personal, ies foarte rar din apartament, doar pentru cumpărături și odată am fost la o alergare, într-o pădure de lângă Alba Iulia. Programul lăsat de Alex Radu e res­pectat cu strictețe, ne păstrăm tonusul prin exercițiile sale, iar Mister ne încurajează mereu prin mesaje lăsate pe whatsapp. Știe să ne țină și mental în priză, eu sper să ne putem din nou antrena cât mai curând și să jucăm cel târziu în luna mai. Cei de la Federație vor decide dacă mai e timp să jucăm toate meciurile, sau numai cele 7 din play-off. Din punctul meu de vedere, nu ar fi corect să rămânem fără punctele cu Snagovul, iar despre un al treilea meci cu Petrolul nu știu ce să zic. Poate locația sa ar trebui să se tragă la sorți, dar cu echipele cu care am jucat în toamnă afară acum ar trebui să jucăm acasă. Deo­camdată, însă, vorbim pe ipoteze, important e să fim cu toții sănătoși și să trecem cu bine, ca națiune, peste aceas­tă încercare. E bine și că avansează lucrările la stadion, din acest punct de ve­dere s-a câștigat timp, sper doar să-l putem umple la primul nostru meci acolo. Căci fără suporterii noștri, nu e nicio bucurie să debutezi acolo”, a punctat Ilie.
Miculescu: „Nu contează cum va
continua acest campionat, important este să rămânem primii”
David Miculescu este al treilea sezon în lotul primei echipe a UTA-ei. Debutase în toamna lui 2018, la Satu Mare, sub comanda lui Cristi Todea, iar de atunci a devenit una dintre „piesele importante” ale arădenilor. Chiar în primul meci oficial al anului, la Miercurea Ciuc, a bifat al doilea gol stagional, iar lupta pentru un tricou de titular cu Alex Oroian se anunța palpitantă. „Sunt acasă, la Timișoara, stau în casă, foarte rar mai ies la aer și atunci plec cu tatăl meu din oraș, la alergare. Cu băieții și Mister ne auzim în fiecare zi pe grupul de whatsapp, facem exercițiile domnului Alex Radu și ne rugăm să fie toată lumea sănătoasă, iar noi să ne putem întoarce cât mai repede în iarbă. Chiar dacă sunt tânăr, în ultimii 12-13 ani, am fost obișnuit să bat mingea pe maidane sau la antrenamente la copii și juniori, mi-este foarte greu închis în casă, dar acceptăm situația. Încercăm să nu ne pierdem tonusul, iar când re­- venim la antrenamente să ne recuperăm rapid din forma fizică și sportivă bună avută în primele etape ale anului. Sper să mai marchez și eu sau dau pase decisive, dar cel mai important e să promo­văm. Nu contează cum, după play-off sau după cele 14 etape rămase de jucat până la final, important e să rămânem primii și să ne bucurăm la vară”, spune mijlocașul ofensiv de 18 ani al „Bătrânei Doamne”.
Așadar, fotbaliștii UTA-ei au înțeles situa­ția de forță majoră, se adaptează cum pot situației inedite și pentru ei, care au fost obișnuiți cu mișcarea și jocurile oficiale în această perioadă a anului. Când și dacă se va mai relua acest sezon al Ligii a II-a e greu de anticipat, însă stafful tehnic al arădenilor își țin în priză cum pot mai bine elevii prin mijloacele de comunicare online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.