Între 1 și 9 martie, fiecare fată ori femeie își alege câte o Babă, po­trivit tradiţiei străvechi. Credinţa lor este că așa cum este în ziua aleasă, așa va fi și firea omului tot anul. Totuși, care este legenda străveche a Babelor și cum se aleg Babele în luna martie?
Au fost făcute numeroase cercetări, nimeni nu a aflat care este originea Babelor din luna martie. Este o dovadă că această tradiție este foarte veche. Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdo­chia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Întâlnite adesea în folclorul românesc, Babele sunt acele femei înţelepte, care au o legătură strânsă cu divinitatea. De multe ori, ele erau ursitoare, moaşe şi cele care aveau câte un leac pentru orice boală. Zilele Babelor sunt primele nouă zile ale lunii martie, zilele cele mai schimbătoare, capricioase, asemenea unor femei. Tradi­ţia a rămas ca pe 1 martie, fetele şi femeile „îşi pun o babă”, scrie historia.ro.
Unii bătrâni spun că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului în anul acela. Și anume, dacă vremea este frumoasă, iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine. Totuși, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela nu va fi bun la suflet, ci mai degrabă supărăcios. Mai mult, unii cred că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.
Cum se aleg Babele
Există și mai multe modalități prin care oamenii își aleg Babele.
Una dintre acestea se referă la ale­ge­rea oricărei Babe, între 1 și 9 martie, după inspirație.
Unii preferă să-și stabilească această zi în funcție de evenimente importante din viața lor sau a rudelor, cum ar fi ziua de naștere a copilului, data căsătoriei, cifra care le aduce noroc.
O altă metodă constă în alegerea Babei în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci Baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă persoana este născută pe 6 iulie, Baba va fi pe 6 martie. Iar dacă dată nașterii este formată din două cifre, Baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care îi pică Baba se calculează astfel: 1+7 = 8. Așadar, Baba este pe 8 martie, scrie Click.

Recomandările redacției