Mai toţi comentatorii şi analiştii politici, dar nu numai, sunt de acord că atacul furibund împotriva lui Raed Arafat este determinat de refuzul acestuia de a accepta pri­- vatizarea serviciilor de urgenţă. Raed Arafat, deşi a creat şi a făcut din serviciul de urgen­ţă unul performant, funcţional, bine articulat, trebuie să dispară, pentru că nu face jocurile firmelor private clientelare. Acum, este în toi scandalul iscat de către Ministerul Sănătăţii, care doreşte ca spitalele private să poată oferi servicii medicale în cadrul programelor naţionale de sănătate. Este clar că, de fapt, prin aceasta nu se urmăreşte altceva decât racordarea spitalelor private la banii publici, adică statul va fi obligat să deconteze sume exorbitante faţă de cele pe care le varsă în prezent pentru exercitarea actului medical. Dacă, aşa cum pretinde ministresa Sănătăţii, privaţilor nu li se vor deconta sume mai mari decât cele prevăzute pentru sistemul de stat, este limpede că aceştia vor refuza să deruleze acele programe naţionale de sănătate, lăsându-i pe bolnavi în plata Domnului, pentru că, vorba aceea, la un spital privat nu există pacienţi, ci clienţi.
Se susţine că proiectul legislativ nu va prevedea coplata. Este o minciună grosieră, pentru că nimeni nu va putea să interzică spitalelor să presteze servicii la tarifele stabilite de către ele, după cum le taie capul şi după cum le dă voie legea concurenţei, iar singura modalitate pentru aceasta va fi obligativitatea clientului să acoprere diferenţa. Diferenţă care, în multe cazuri, înseam­nă de trei sau patru ori mai mult decât suma acoperită de către stat pentru pacienţii din sistemul de sănătate.
„Beneficiarii programelor naţionale nu sunt spitalele, ci sunt cetăţenii care au nevoie de tratamente, de medicaţie, de proceduri care sunt finanţate prin programele naţionale. Cetăţenii au dreptul să îşi aleagă cine este furnizorul acestor categorii de servicii medicale, cetăţenii pot să se ducă fie la un spital public, fie la un spital privat. În niciun caz pe programele naţionale de sănătate, în cazul în care se va adopta propunerea formulată de Ministerul Sănă­- tăţii (…) nu va fi prevăzută coplată pe toate tratamentele, serviciile medicale pe care le vor furniza şi spitalele private, ca şi spitalele publice”, declară premierul Ludovic Orban. Sunt convins că ştie şi el că, în realitatea, nu va fi vorba despre opţiunea pacienţilor, pentru că nimeni nu-i va întreba dacă vor să fie trataţi în sistemul public sau în cel privat, ci vor fi trimişi din start, sub diferite pretexte, la spitalele private. Dacă nu au bani să plătească, treaba lor, pot să moară! Nu spune nimeni că spitalele private nu trebuie să existe, ci, dimpotrivă, dar să o facă pe baza oamenilor care au bani, nu pe seama bugetului de stat, adică pe seama contribuabililor.

Recomandările redacției