14 cazuri de Omicron au fost deja confirmate în România, iar ame­ninţarea noii variante pluteşte deasupra ţării noastre. Pe zi ce trece, alte ţări înregistrează numere record de cazuri, iar majoritatea infectărilor este provocată de Omicron.
Varianta nouă are şi alte simptome faţă de alte mutaţii, iar primul este cel mai important. Conform ultimelor date de la Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), din Statele Unite, 89% dintre cazurile infectate cu Omicron au acelaşi simptom ini­ţial: gât uscat şi care te mănâncă, conform mirror.co.uk. Alte simptome includ oboseală, congestie nasală sau un nas care curge.
Cele mai comune simptome de Covid la variantele anterioare sunt febra mare, tuse şi pier­derea mirosului şi/sau a gustului. Totuşi, în cazul Omicron, lucrurile diferă.
Doctorul sud-african Angelique Coetzee, care a descoperit noua variant, a dezvăluit că unii pacienţi au simptome intense, precum dureri de cap sau dureri musculare. Totuşi, Omicron dă o boală uşoară, în general, în ciuda faptului că este foarte transmisibilă şi există temeri că poate evita cu uşurinţă vaccinurile existente pe piaţă. „Toate seru­rile de la vaccinaţi, indiferent de varianta de vaccin primită au prezentat reduceri dramatice ale capacităţii de neutralizare a Omicron”, a scris virusologul Cristian Apetrei.
Conform specialiştilor danezi, Omicron reprezintă deja 26,8% din cazurile noi zilnice în Danemarca. Cu o săptămână în urmă, procentul era doar de 4,9%. „Cu toţii vom fi infectaţi cu Omicron”, cred oamenii de ştiin­ţă. Varianta este dominantă deja în Londra, iar Centrul de Control al Boli din Europa sus­ţine că va deveni principila varianta în întreg continentul în ianuarie sau februarie.

Recomandările redacției