Monica Anisie, Ministrul Educației, a venit cu precizări legate de modul în care elevii vor termina anul școlar.

Dacă elevul nu a avut nicio notă și nu a participat la lecțiile online, media de pe primul semestru devine medie anuală. Dacă media e sub 5, profesorul va stabili modalitatea în care să dea o lucrare/proiect. Nota din proiect devine media anuală”, a explicat ministrul la Realitatea Plus.

Totodată, ea a vorbit despre ce durată ar trebui să aibă orele online, dar și despre cum elevii își pot mări mediile în decursul perioadei de învățământ de la distanță.

Orele online pentru gimnaziu sunt de 40 de minte, pentru ciclul primar, de 20-30 de minute. Fiecare profesor știe cât pot fi atenți elevii lui. E importantă implicarea părinților. Elevii mici au nevoie de susținerea părinților”, a spus ministrul.

Elevii din clase terminale, care se vor întoarce la cursuri sunt nevoiți să respecte reguli stricte. În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și profesorul, vor rămâne două ore pentru pregătire, dacă sunt clasa a VIII-a și trei dacă sunt a XII-a. La intrarea în unități vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura. Iar la la sosire și plecare elevii vor primi măști.

O oră de curs va dura 50 minute, apoi o pauză de 10 minute. Rugămintea mea e să nu interacționeze cu alte grupe, poate și pauzele se vor da diferențiat. După ore, elevii aruncă masca, vor primi de la școală o altă masca și vor pleca spre casă”, a spus Ministrul Educației.

Datele stabilite pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat rămân în vigoare – examenul de Evaluare națională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Există însă posibilitatea ca probele de competențe să se desfășoare online, însă decizia va fi luată abia săptămâna viitoare.

Recomandările redacției