Orașul Chișineu-Criș a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, capitala sportului școlar. Asta, în condițiile în care a găzduit cea de a XXXIX-a ediție a Cupei Crisius, cea mai longevivă competiție din calendarul Ministerului Educației Naționale. La întrecere au participat elevi din șase țări și 14 județe din România.
Încă de la început trebuie spus că „omul sfințește locul”, lucru de care ne-am dat seama încă de la intrarea în oraș. De altfel, locuitorii acestuia au numai cuvinte de laudă la adresa primarului ec. Gheorghe Burdan, care este un model demn de urmat atât pentru restul primarilor din județ, cât și pentru cei din întregul Ardeal. „În oraș este o curățenie exemplară. La noi nu vezi ca în alte părți, balast sau lemne la poartă sau la marginea șoselei. O zi ai voie să ai astfel de lucruri la stradă, apoi vin cei de la Primărie și iau măsuri. Eu zic că este un lucru foarte bun”, povestea, la o înghețată, un localnic din Nădab.
Sâmbătă, o zi plină
Sâmbătă a fost o zi călduroasă, cum nu se poate mai potrivită pentru un concurs sportiv desfășurat în aer liber. Deschiderea oficială a concursului a avut loc la ora 9, pe stadionul Crișul. Pentru început a luat cuvântul managerul de proiect, prof.dr. Eugen Gagea, care a ținut să menționeze că evenimentul a fost organizat de Clubul Copiilor Chișineu-Criș, bineînțeles, cu sprijinul inimosului primar Gheorghe Burdan, care se implică în toate activitățile desfășurate la nivelul orașului. „Suntem unicul oraș din țară care are astfel de activități, la anul urmând să organizăm cea de a 40-a ediție. Avem un număr mare de echipe care participă, iar numărul participanților este de 1.800-2.000”, a spus prof. Eugen Gagea, care a ținut să men­ționeze că la competiție participă și reprezentanții IȘJ.
Oaspeți unul și unul
La rândul său, primarul Gheor­ghe Burdan a ținut să-i salute călduros pe invitați și participanți. „Mă bucur că suntem astăzi împreună la această activitate sportivă, care a prins rădăcini puternice. Acest lucru se datorează gradului de seriozitate a celor care o organizează. Mă bucur că am alături de mine un primar din Republica Moldova, pe domnul Mihai Fifor, senator de Arad și ministrul Apărării Na­ționale, pe domnul deputat Dorel Căprar, care este întotdeauna alături de noi, la Chișineu-Criș, și pe domnul subprefect Vasilică Damian. Încă o dată vă spun că sunt bucuros de prezența dumneavoastră și vă mulțumesc”, a afirmat primarul Gheorghe Burdan. Următorul care a luat cuvântul a fost Mihai Fifor. Acesta le-a spus printre altele celor prezenți: „mă simt foarte bine aici, între arădeni”, iar deputatul Dorel Căprar a ținut să remarce numărul mare de copii care s-au înscris la Cupa Crisius. „Astfel de activități sunt foarte frumoase. Personal, nu pot să nu observ cât tineret este prezent aici, lucru care nu poate decât să mă bucure”, a spus Căprar.
Concurs Internațional
Interdisciplinar
Cupa Crisius este un concurs înscris în calendarul Ministerului Educației Naționale, fiind o competiție la care participă, an de an, copii din țară și de peste hotare. „Am avut participanți din șase țări, printre care Republica Moldova, Serbia, Ungaria, 15 discipline printre care amintim handbal, minifotbal, baschet, tenis de masă, navomodele, aeromodele, aerobic, karate, judo, karting, șah, informatică-grafică, jocuri logice, arte plastice și progra­­- mare scrath și HTML”, a mai spus prof. dr. Eugen Gagea.
Numărul premianților a fost mare, având în vedere multitudinea competițiilor, însă, după ce s-a tras linie, pe locul I s-a clasat Palatul Copiilor din Arad, pe locul al II-lea, Palatul Copiilor din Reșita, iar pe locul al III-lea, Clubul Copiilor din Chișineu-Criș, cu filiala Lipova. Nu în ultimul rând, Cupa Fair Play a revenit delega­ției din Moldova, iar Cupa Prie­teniei, delegației din Alibunar (Serbia).

Recomandările redacției