Cuptorul de topit fier de la Gurahonț va fi administrat de Complexul Muzeal

0
412

În ședința extraordinară a Consiliului Județean a fost aprobată trecerea în administrarea Complexului Muzeal Arad a monumentului istoric „Cuptor de topit fier Jumelț”, pentru a putea să fie valorificat cât mai bine din punct de vedere turistic.
„Dorim să introducem «Cuptorul de topit fier» de la Gurahonț în circuitul turistic al județului Arad, iar Complexul Muzeal poate gestiona cel mai bine acest obiectiv istoric. Putem accesa fonduri europene pentru a amenaja zona, astfel încât acest obiectiv turistic să devină accesibil tuturor”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
„Cuptorul de topit fier Jumelț (ruine)” din satul Zimbru, comuna Gurahonţ, judeţul Arad, a fost realizat după tehnicile specifice ale mijlocului veacului al XIX-lea fiind încadrat în tipologia cuptoarelor de pe Valea Crişului Alb. Materialele folosite au scos în evidenţă potenţialul tehnologic de la acea dată. Construit în jurul anului 1870, el a funcţionat până la finele secolului al XIX-lea. Imobilul – construcţie şi teren menţionat, reprezintă o valoare a patrimoniului industrial arădean, fiind pe lista monumentelor istorice din judeţul Arad.
Acest cuptor, se găsește în Colonia Jumelt (la est de Moneasa există colonia Jumelt), din Județul Arad, fiind construit din granit şi căptuşit cu cărămidă în interior, având o înălţime de circa zece metri. Are orificii prin care se alimenta focul şi se scurgea fierul topit, iar apa necesară provenea de la un pârâu aflat în apropiere. Muncitorii aduceau minereul și cărbunele, îl topeau, după care separau fierul, care apoi era pus în lingouri și vândut. Cuptorul este important pentru activitatea de prelucrare a fierului care se practica în sectorul Sebiș-Moneasa încă din secolele XVII-XIX. Dacă treceți prin această zonă, puteți vedea și ruinele acestui cuptor de topit fierul din Provincia Istorică Crișana.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.