Un obiectiv istoric important a intrat în administrarea Consiliului Județean, pentru conservare și promovare. Este vorba de Cuptorul de topit fier „Jumelț“ (n.r. ruine), aflat în comuna Gurahonț, satul Zimbru, patrimoniul public al județului fiind majorat prin preluarea acestuia.

Anul trecut, în noiembrie, am avut o Hotărâre de Consiliu Județean prin care am preluat acest monument istoric, iar acum am întregit această mutare prin includerea în patrimoniul public. Indiscutabil, Consiliul Județean poate pune mult mai bine în valoare acest monument istoric, în primul rând prin conservarea acestuia, apoi prin introducerea în circuitul turistic. Avem speranța că putem atrage inclusiv fonduri europene pentru a valorifica potențialul acestui monument”, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Cuptorul de topit fier „Jumelț”, caracteristic tipologiei cuptoarelor de pe Valea Crișului Alb, a fost construit conform tehnicilor vremii – mijlocul secolului XIX.  Materialele folosite au scos în evidență potențialul tehnologic din acea perioadă. Potrivit cercetărilor istoricilor, monumentul istoric este situat la trei km de localitate, în zona cunoscută sub denumirea de Jumelț.

Acest cuptor reprezintă o valoare a patrimoniului industrial arădean, lista monumentelor istorice avându-l în cuprindere.

Recomandările redacției