Auzim de ani de zile despre fenomenul de încălzire globală, însă am ales să nu îi acordăm prea multă atenție, în ciuda tuturor știrilor pe subiect. Desigur, ca în cazul oricărui alt fenomen, discursul climatologilor a fost frecvent pus la îndoială de-a lungul timpului, uneori cu multiple implicații politice, dar, în mare, altă scuză nu prea mai avem.

Încă de la sfârșitul lunii mai, se anunța deja că există o probabilitate de 40% ca temperatura globală să fie cu 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelul înregistrat în perioada preindustrială, conform unui raport întocmit de Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO). Acesta este primul prag critic de temperatură stabilit în urma Acordului de la Paris, din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade Celsius.

Vara ne-a luat însă prin surprindere mai mult decât ne-am imaginat. Ne-am confruntat cu temperaturi foarte ridicate, care nu de puține ori au dus la incendii. Fenomenele meteo s-au intensificat în 2021, România, Germania, Belgia și alte țări din Europa confruntându-se și cu inundații care au lăsat mulți oameni fără tot ceea ce au agonisit pe perioada vieții.

Se tot încearcă reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, însă în presă mai citim că, într-un nou raport, Agenția Internațională pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie, potrivit digi24.ro.

„Este un avertisment sumbru că recuperarea economică din criza COVID nu este în prezent deloc sustenabilă pentru climă”, a spus directorul executiv al agenției, Fatih Birol.

„Dacă guvernele din întreaga lume nu se mișcă rapid pentru a începe reducerea emisiilor, este probabil să ne confruntăm cu o situație și mai gravă în 2022”, a adăugat el.

Aș putea continua la nesfârșit, însă concluzia este că trebuie să facem tot ce putem la nivel de individ, gospodărie, comunitate locală, guvern și comunitate globală pentru viitorul acestei planete. Sigur că există interese și în această direcție, politice și economice, însă nu prea mai pare să fie o glumă sau o păcăleală. Nu contează dacă ținem sau nu cu Biden ori alt lider politic, aceasta este o problemă care ne vizează pe noi toți, de la cel mai izolat cătun la marile metropole ale lumii…

 

 

Recomandările redacției