Nu mulți arădeni se încumetă să deschidă noi afaceri, numărul noilor înmatriculărilor de firme fiind mai mic decât anul trecut. Practic, chiar dacă nu vorbim de criză economică oficială, din diferite rațiuni precum: capital mic, concurență, taxe și neasumare de riscuri, numărul noilor intreprinzători arădeni a scăzut. În plus, la problemele economice cunoscute, în ultimii doi ani, lipsa forței de muncă a fost un alt motiv pentru care firmele au întâmpinat probleme serioase. Și asta pentru că, atunci când se găsește cu greu mână de lucru, patronii trebuie să asigure remunerații mai mari, condiții mai bune, celor pe care au reușit să îi recruteze.

Astfel, Aradul nu se numără printre județele cu număr mare de firme noi deschise, ba mai mult, statisticile oficiale clasează județul nostru în coadă, adică între județele cu mai puține SRL-uri înființate anul acesta.

În primele șase luni ale anului acesta, potrivit Oficiului pentru Registrul Comerțului au fost înființate în județul nostru, un număr de 597 de SRL-uri (societăți cu răspundere limitată). În aceeași perioadă din 2018, numărul noilor SRL-uri arădene depășea 700.

Să nu uităm să precizăm că, din numărul total de SRL-uri, unele s-au și închis deja. Mulți patroni s-au prins repede că au dat greș cu noua afacere și și n-au insistat, ca să nu intre în datorii. În consecință, pentru unele firme s-a și început procedura de radiere, la scurt timp de la înființare.

Trei județe din România au parte o creștere spectaculoasă a numărului de nou firme deschise în primele trei luni din 2019: Gorj (plus 68% față de anul trecut), Sibiu (plus 60%) şi Braşov (plus 60%). Județul vecin, Timișul are aproape dublu de firme noi înființate, față de Arad.  

Statisticienii arată că, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în municipiul Bucureşti, respectiv 4.644 (minus 5,88% comparativ cu primul trimestru din 2018), şi în judeţele Timiş – 1.904 (plus 15,96%), Cluj – 1.844 (minus 0,49%) şi Iaşi – 1.770 (plus 42,17%).

La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în judeţele Covasna – 311 (minus 23,02%), Tulcea – 353 (minus 35,47%) şi Caraş-Severin – 418 (minus 29,51%).

Domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări au fost comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (plus 23,16%), industria prelucrătoare (plus 128,52%) şi construcţiile (plus 48,34%).

Recomandările redacției