Curând vom putea da mâna cu cineva aflat la mii de kilometri depărtare

0
218

În viitorul apropiat, ne vom putea întâlni cu avatarul unui coleg aflat peste mări și țări și îi vom putea strânge mâna cu fermitate. Noile tipuri de holograme care stimuleaza simțul tactil își propun să facă lumea virtuală și mai reală.

Hologramele sunt deja utilizate în diferite domenii ca medicina, educația, arta, securitatea și apărarea. Oamenii de știință dezvoltă modalități de utilizare a laserelor, a procesoarelor digitale moderne și a tehnologiilor de detectare a mișcării pentru a crea mai multe tipuri de holograme care ar putea schimba modul în care interacționăm.

Multe dintre gadgeturile portabile sunt limitate la controlul obiectului virtual care este afișat. Controlarea unui obiect virtual nu-ți dă senzația că experimentezi atingerea între doi oameni. Adăugarea unei senzații tactile, fie ea și artificială, poate conferi o dimensiune socială în plus experienței, mai ales că nu trebuie să porți mănuși ca să simți obiectele și, prin urmare, pare mult mai natural.

Cum funcționează sistemul aerohaptic

O echipă de la Universitatea din Glasgow a dezvoltat holograme folosind așa-numitul sistem „aerohaptic” ca să creeze senzația tactilă cu ajutorul unui jet de aer. Aceste jeturi de aer generează senzația de atingere a degetelor, mâinilor și încheieturilor altei persoane. În timp, tehnologia ar putea fi dezvoltată ca să permită întâlnirea cu un coleg sub formă de avatar virtual, din alt colț al lumii, căruia ai putea să-i strângi mâna.

 

Pentru a crea senzația atingerii, inginerii au împerecheat grafica generată de computere cu jeturi de aer atent controlate. Acest lucru ne duce cu un pas înaintea actualei generații de realitate virtuală care, de obicei, are nevoie de căști pentru a genera grafică 3D, de mănuși inteligente sau de controlere manuale ca să livreze feedback haptic, adică stimulare tactilă.

Noua tehnologie se folosește de sticlă și de oglinzi ca să realizeze o imagine bidimensională fără echipament adițional, iar feedback-ul haptic e realizat doar cu aer.

Un senzor monitorizează mișcările mâinlor și a degetelor utilizatorilor și, cu un singur jet de aer, generează senzația complexă a atingerii. Sistemul e controlat de un hardware electronic programat să direcționeze mișcările jetului de aer.

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care permite aerului să răspundă la diferitele mișcări ale mâinilor userilor, cu combinația potrivită de direcție și forță.

Experimentul cu mingea de baschet

Acest nou sistem aerohaptic a fost probat cu o proiecție interactivă a unei mingi de baschet care a putut fi atinsă, răstogolită și bătută de pământ convingător.

Feedback-ul tactil de la jeturile de aer este modulat în funcție de suprafața virtuală a mingii, permițându-le userilor să-i simtă forma rotundă atunci când o driblează. Mai mult, ei pot să arunce mingea virtuală cu o forță variabilă și să simtă un rezultat diferit de fiecare dată.

În curând, sistemul va permite modificarea temperaturii aerului, astfel încât utilizatorii să simtă suprafețele fierbinți sau reci.

Inginerii explorează și posibilitatea de a adăuga mirosuri jeturilor de aer, accentuând astfel iluzia realității obiectelor virtuale. Pe măsură ce sistemul se extinde și se dezvoltă, va putea fi folosit în multe sectoare, cum ar fi cel al jocurilor video, unde jucătorii nu vor mai trebui să poarte echipament greoi, și ar putea deschide drumul spre teleconferințe mai convingătoare.

În plus, ar putea ajuta medicii să colaboreze mai bine pentru tratamentele pacienților care se vor simți mai implicați și mai informați în actul medical.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.