Pedofilul recidivist Nistor Isai Faur, cunoscut atât pentru faptele sale mârlăneşti cât şi pentru puzderia de reclamaţii şi plângeri cu privire la absolut tot ce nu-i convenea în puşcărie, care în viziunea lui ar trebui să fie hotel de cinci stele, a depus o nouă plângere care a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Arad. Mânat probabil de revoltele puşcăriaşilor dar şi de „curentul” european al drepturilor deţinuţilor, prin care şi România ar fi bună de plată, dacă nu reglementează în timp record, modificarea spaţiilor din penitenciare, astfel ca fiecare deţinut să beneficieze de 4 m pătraţi numai şi numai pentru unul singur, Faur se referă acum la regimul de executare a pedepsei, cel mai probabil ţintind un regim deschis sau semi-deschis. Asta în condiţiile în care, puşcăriaşul nu poate decide în ce regim va fi deţinut. Termenul plângerii lui Faur a fost fixat pentru 21 septembrie.

Le-a fâlfâit aerul de libertate pe la nas

Nu mai puţin de şapte plângeri de acest gen au fost înregistrate într-o singură zi, mai precis marţi, la Secţia Penală a Judecătoriei Arad.  O femeie şi şase bărbaţii au invocat tot felul de nereguli în respectarea drepturilor lor – care drepturi? – ori s-au declarat nemulţumiţi de  faptul că „nevoile şi abilităţile” nu le-au fost incluse în tot felul de programe. Astfel, cele mai „populare” articole invocate de deţinuţii nemulţumiţi sunt articolele 39 şi 56 ale Legii 254 din 2013, care prevăd stabilirea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, respectiv exercitarea drepturilor persoanelor condamnate. Victoria lui Faur de la CEDO le-a „insuflat”… inspiraţie şi altor „privaţi de libertate”.

Despăgubit la CEDO

Reamintim că, Nistor Isai Faur a dat Statul Român în judecată şi a cerut despăgubiri morale pentru condiţiile de detenţie improprii din penitenciarele Arad şi Timişoara. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat, în luna iunie, în favoarea deţinutului şi a decis ca Faur să fie despăgubit cu suma de 3.900 de euro. Nistor Isai Faur, în vârstă de 50 de ani, este născut în Arad şi în prezent, îşi execută pedeapsa în Penitenciarul din municipiu.

Faur este cunoscut în închisorile în care a fost încarcerat pentru faptul că refuză mâncarea, din cauză că nu i se asigură o celulă în care să stea singur şi datorită calităţii pâinii, care i-ar fi dăunat sănătăţii. Faur Nistor Isai a mai reclamat că nu i s-a dus bagajul aşa cum ar fi vrut el, că a fost bărbierit fără voia lui sau că duşul este prea departe de celulă. De asemenea, a mai făcut plângere împotriva conducerii Curţii de Apel Timişoara, împotriva ministrului Sănătăţii, a ministrului Mediului şi a şefului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.  Printr-o decizie definitivă a Tribunalului Arad, din data de 21 martie 2001, instanţa l-a condamnat pe Faur pentru viol asupra unui minor, la 13 ani de închisoare, acesta executând o pedeapsă de 10 ani, din 21.01.2001 până în 24.05.2011, când a fost eliberat condiţionat. În 11 iulie 2013, acesta a fost din nou arestat, urmând o nouă condamnare pentru violul asupra două fetiţe, de cinci, respectiv şase ani şi a fost încarcerat în Penitenciarul Colibaşi.

Recomandările redacției