ÎÎn fiecare an, sărbătoarea de Halloween e celebrată pe data de 31 octombrie. Devenită în ultimii anii una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România, Hallo­ween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pre­gă­tite în acest sens, scrie Libertatea.
Istoria sărbătorii de Halloween
Sărbătoarea de Halloween este atribu­ită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la „All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților.
În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.
Cuvântul Hallo­ween a fost folosit prima dată în secolul al XVI-lea, în Scoția. Sărbătoarea este celebrată în mai multe țării, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia.
Ce simbolizează Halloween-ul?
Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică.
S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de „Samhain”, festival care era organizat pe 31 octom­brie. Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările era asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar machiaje și celebrul „trick-or-treat”.
Legenda dovleacului de Halloween
De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween. Dovlea­cul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe Jack O’Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în dovleac.
Curiozități de Halloween
– Primele lanterne erau făcute din napi, cartofi și sfeclă roșie, nu din dovleci;
– Bufnițele sunt decorațiuni de Hallo­ween des întâlnite deoarece, în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare;
– Culorile asociate cu sărbătoarea sunt portocaliu și negru. Portocaliul, împreună cu maro și auriu, simbolizează recoltele toamnei. Negru este simbolul morții și amintește de scopul inițial al sărbătorii, festivalul care marchează limitele dintre viață și moarte.

Recomandările redacției