Momente contracronometru la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în încercarea de a salva viețile a doi pacienți – soț și soție!
Soțul s-a prezentat ieri, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad iar medicii din urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice.
Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a putea salva viețile celor doi membri ai familiei.
,,Ieri a fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II! Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași au plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II. Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul anti-botulinic”, a declarat dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.

Menționăm că, botulismul poate apărea în moduri diferite.Sporii bacteriei sunt comuni, atât în apă cât și în sol. Ei produc toxina botulinică atunci când sunt expuși la niveluri scăzute de oxygen și anumite temperaturi. Botulismul alimentar apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxina. Botulismul sugarilor apare atunci când bacteria se dezvoltă în intestine și se eliberează toxina. De obicei, acest lucru se întâmplă doar la copiii cu vârste sub 6 luni, după această vârstă este dezvoltată imunitatea. Botulismul plăgilor este întâlnit cel mai des în cazurile de injectare drogurilor de stradă. În această situație, în absența oxigenului, sporii pătrund în rană și eliberează toxina. Nu este transmisibil de la om la om. Confirmarea diagnosticului este efectuat prin descoperirea toxinei sau bacteriei la persoana în cauză.

 

Recomandările redacției