Avionul, la bordul căruia se aştepta să se afle Edward Snowden, care a dezvăluit presei un important program de supraveghere electronică folosit de serviciile secrete americane, a aterizat la Havana, Cuba, dar fără fugar, după cum transmite agenţia rusă de presă Ria Novosti, citând AP.

Astfel, zborul SU150 al companiei Aeroflot a aterizat luni, la ora locală 18:45, pe aeroportul internaţional José Martí.

Niciunul dintre ziariştii care urmăresc călătoria fostului asistent tehnic al CIA, care a venit duminică la Moscova din Hong Kong, nu l-a mai văzut de atunci. Luni, aflând că Snowden s-a înregistrat la zborul Moscova-Havana, circa 30 de reprezentanţi ai presei s-au îmbarcat la acelaşi zbor. Speranţele lor nu s-au îndeplinit însă; locul 17A, unde Snowden trebuia să stea, în conformitate cu lista de înregistrare, a rămas gol.

O sursă de la aeroportul Şeremetievo a declarat Ria Novosti că Snowden s-a înregistrat pentru zborul cu destinaţia Havana, însă nu s-a urcat în avion, ci a rămas în zona de tranzit.

Fotografii cu scaunul 17A, rămas gol, rezervat pentru fugar, au apărut pe Internet. Mai mult, cu ajutorul unor internauţi, locul 17A a devenit blogger pe Twitter, după cum relatează platforma electronică Newsru.

‘Ah, mă simt devastat!’, scrie un internaut în numele scaunului singuratic. ‘Atât de mulţi oameni mă fotografiază, poate că ar trebui să percep o taxă’, continuă pe acelaşi ton autorul. ‘Jurnaliştii se uită cu furie. Se pare că au termene strânse şi, în plus, aici nu se serveşte alcool’, constată acelaşi autor, în locul scaunului pe care ar fi trebuit să stea Snowden.

În numai câteva ore de la crearea contului, acesta a înregistrat mai multe mii de vizualizări pe Twitter.

În timp ce oficialii americani depun eforturi pentru capturarea fugarului, susţinătorii săi încearcă să-i şteargă urmele pentru ca acesta să nu poată fi prins. În decurs de 24 de ore, el ar trebui să apară în Ecuador pentru a obţine statutul de refugiat politic.

Snowden este într-un ‘loc sigur’, a declarat luni fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, citat de Reuters. Assange, care se ascunde de aproape un an în Ambasada Republicii Ecuador din Londra, a vorbit de la balconul clădirii. Potrivit lui Assange, Snowden a primit documentele din Ecuador, în conformitate cu care guvernul acestei ţări recunoaşte calitatea sa de refugiat, ceea ce nu înseamnă că el ar putea primi automat refugiu în ţara respectivă.

Între timp, americani, care nu sunt indiferenţi la soarta celui care a demascat practicile de interceptare ale guvernului SUA, au decis să strângă semnături în sprijinul lui Snowden. Circa 111.000 de persoane şi-au pus semnătura pe o petiţie în care susţin că nu îl consideră ‘trădător’ pe Snowden şi cer executivului american ca fugarul să nu fie persecutat, potrivit petiţiei postate pe site-ul We, the people. (AS – autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției