Cursa prezidenţială din SUA este imprevizibilă din cauza lipsei de încredere în politicieni

0
217

Cursa prezidenţială din Statele Unite pare imprevizibilă, cel mai probabil din cauza economiei „anemice”, care îi face pe americani să aibă dubii despre soluţiile liderilor politici, să nu creadă în indicaţiile analiştilor politici şi să fie îngrijoraţi de viitor.

„Trăim în vremuri politice extraordinare, îngrijorătoare. Structurile alese ale Administraţiei Statelor Unite par paralizate, incapabile să guverneze, cu excepţia soluţiilor pentru evitarea crizelor”, adaugă WSJ, notând că preşedintele Barack Obama (democrat) îşi acuză adversarii din Congres că îi blochează chiar şi cele mai normale măsuri, iar republicanii îl acuză de încălcarea Constituţiei. În acest context, alegătorii par dezorientaţi şi se îndreaptă spre populişti de stânga sau de dreapta care fac promisiuni ce nu vor putea fi niciodată îndeplinite, subliniază publicaţia americană, considerând că una dintre explicaţii ar fi mutarea radical spre dreapta a mişcării conservatoare.

„Toată lumea, nu doar republicanii, pare profund frustrată din cauza stării politicii americane. Începând din anul 2005, potrivit sondajelor Gallup, cetăţenii americani au crezut, în cea mai mare parte, că ţara se îndreaptă în direcţia greşită”, adaugă The Wall Street Journal, amintind că, în intervalul 2000-2015, popularitatea Congresului a scăzut cu 18 puncte procentuale, cea a Preşedinţiei cu 16, iar cea a Curţii Supreme de Justiţie cu 17. Nici mediile de afaceri sau băncile nu stau mai bine, credibilitatea acestora scăzând cu nouă, respectiv 15 puncte procentuale.

„Prin urmare, problemele nu se limitează la republicanii din Camera Reprezentanţilor sau la anturajul lui Donald Trump. Este vorba mai degrabă de simptome ale alegătorilor din ambele tabere, republicană şi democrată, care şi-au pierdut încrederea în instituţii”.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.