Universitatea Aurel Vlaicu a semnat un protocol cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria. Asta, în condiţiile în care UAV sprijină învăţământul românesc din Ungaria, un sprijin pe care universitatea arădeană de stat l-a oferit în ultimii ani în mod consecvent comunităţii româneşti din ţara vecină.

Ca urmare a semnării acestui protocol, UAV va oferi un sprijin cadrelor didactice care predau în şcolile româneşti, iar tinerii români din Ungaria îşi vor putea continua studiile universitare în sistemul de învăţământ superior din România. Astfel, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale vor organiza cursuri de pregătire la Gyula şi la Arad pentru dascălii care predau în limba română la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula şi la grădiniţe. Mai trebuie spus că se vor organiza întâlniri pentru a discuta despre programele de învăţamânt în limba română sau despre structurarea manualelor şcolare. Absolvenţilor de etnie română li se va asigura, în baza aceluiaşi protocol, sprijin şi asistenţă pentru a-şi putea continua studiile în România.

La ceremonia prilejuită de semnarea protocolului au participat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV; Iuhasz Tibor, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria din Gyula; dr. Latorcai Csaba – subsecretar de stat la Cabinetul prim-ministrului Ungariei precum şi Traian Cresta, reprezentantul minorităţii româneşti în Parlamentul Ungariei. „Acest protocol reprezintă continuarea unui proiect de suflet al universităţii noastre prin care venim în sprijinul comunităţii româneşti din Ungaria. O să oferim nu doar suport în ceea ce priveşte conceperea programelor de învăţământ ci vom oferi, prin cele două facultăţi din cadrul UAV, cursuri de specializare cadrelor didactice care predau în limba română”, susţine prof. univ. dr Ramona Lile, rectorul UAV.

Recomandările redacției