Curtea Constituţională din Spania a anunţat că a blocat o moţiune aprobată de Parlamentul din Cata­lonia de a încerca să reia procesul prin care doreau să declare independenţa regiunii din nord-estul ţării, informează Mediafax.
Curtea a decis suspendarea moţiunii seceţioniste care fusese aprobată la data de 5 iulie de Adunarea Catalană din Barcelona, urmat de apelul făcut de guvernul de la Madrid împotriva acestei mişcări. Parlamentul catalan are la dispoziţie 20 de zile pentru a face apel la decizia curţii. Atât Înalta Curte, cât şi guvernul spaniol au transmis Cataloniei că un referendum petru independenţă nu este prevăzut de Constituţie.
Săptămâna trecută primul-ministru spaniol Pedro Sanchez a semnat o iniţiativă comună cu liderul catalan Aqim Torra, dar a exclus orice mişcare de independenţă regională. Campania de secesiune catalană este una dintre cele spinoase probleme cu care se confruntă Sanchez de când a preluat mandatul de la fostul premier Mariano Rajoy, la data de 1 iunie.
Catalonia şi-a declarat unilateral îndependenţa în urma referendumului care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, determinându-l pe Rajoy să impună o conducere direct de la Madrid şi să organizeze alegeri locale, unde partidele pro-independenţă au câştigat o nouă majoritate parlamentară.

Recomandările redacției