Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, s-a produs în noapte de duminică, în România.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, după cutremurul din judeţul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului.

Arafat: Sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior

Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Şi reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Revoltați de lipsa alertei

Multe persoane au criticat, pe rețelele de socializare, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizând că acesta nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după.

Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani „, a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) .

RO -ALERT doarme?”, a întrebat retoric o altă persoană.

„Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???”, a postat altcineva.

Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajaţii. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn”, a scris ironic un alt internaut.

Sunteţi buni ăştia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunţaţi la timp ? ne spuneţi acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-aţi înnebunit de nu ştiu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????”, a criticat o altă persoană.

Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România”, a comentat ironic un bărbat.

Reprezentanţii IGSU au răspuns, precizând că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a transmis Inspectoratul.

De ce nu s-a dat nicio alertă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că RO-ALERT nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur pentru că asta ar induce panică în rândul populaţiei.

În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deşi avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populaţiei, care nu trebuie să intre în panică şi să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat în 15 septembrie. Sistemul a fost testat la nivel naţional din 17 septembrie, iar apoi a devenit operaţional, însă va fi folosit doar în situaţii grave, după cum a declarat atunci Raed Arafat. Acesta a subliniat atunci că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica. „Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (….) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus la acea vreme Raed Arafat.

În urma cutremurului nu s-au înregistrat pagube.

Pentru crearea portalului web şi a sistemului de avertizare au fost alocate 6 milioane de euro.

Recomandările redacției