Preşedintele Consiliului de Administraţie al Romsilva şi alţi patru membri ai acestui organism au fost revocaţi din funcţii ieri, de Cristiana Pasca Palmer, ministru al Mediului. Informaţia a fost difuzată de portalul de ştiri Hotnews.ro, care citează un comunicat al Ministerului Mediului.
În privinţa şefului (acum demis), al CA al Romsilva, motivul care a generat „seismul” de proporţii care „i-a zburat” pădurea din braţe a fost faptul că nu a pus în discuţia Consiliului de Administraţie prejudiciile provocate regiei autonome de două evenimente separate: inculparea directorului general Adam Crăciunescu în dosarul marilor retrocedări frauduloase şi blocajul licitaţiilor de masă lemnoasă din decembrie 2015.
Cei patru membri ai CA daţi afară odată cu „şeful” au primit calificativul de „încălcare a principiilor de bună guvernanţă”, aceasta rezultând din deţinerea în acelaşi timp şi în aceeaşi regie a statului a câte două funcţii: una de decizie, una de execuţie – res­pectiv fiecare-şi centra sieşi, şi tot el dădea cu capu’. „Ca urmare,
s-a considerat că deciziile CA sunt lipsite de imparţialitate şi independenţă, având în vedere faptul că cei patru membri sunt personal executiv în subordinea directorului general al RNP Romsilva”, se arată în comunicatul ministerului.
Anterior, şi Adam Crăciunescu a fost membru al CA al Romsilva, în acelaşi timp fiind şi director general al regiei. Din Consiliul de Administraţie a fost revocat (dat afară), cu trei săptămâni în urmă, de aceeaşi ministră Cristiana Pasca Palmer. Din funcţia de director general al Regiei Autonome Romsilva s-a dat afară singur, prin demisie, chiar în ziua care a urmat dării sale afară din CA.
Adam Crăciunescu a păstorit o vreme frumoasă şi mănoasă şi Direcţia Silvică Arad, direcţie pe care i-a transmis-o urmaşului său Teodor Ţigan. Cum pădurile Direcţiei Silvice Arad au rămas progresiv mai sărace de copaci pe vremea păstoririi sale, sărăcire care a continuat netulburată şi sub pastoratul succesorului său Teodor Ţigan, şi cum reclamaţiile şi sesizările s-au ţinut una după alta, dar fără succes, întrucât nimeni
n-a luat vreo măsură de stăvilire a jafului, cutremurele de la Bucureşti au toate şansele să-şi propage undele devastatoare şi pe la Arad, prin zone colinare şi muntoase acoperite cândva de codri falnici, acum cu pleşuviile ascunse de răgălii şi cu cioate rânjind spre cer ca nişte buboaie fără leac.

Recomandările redacției