O cifră: 80.500.000.000! Ofer cadou chitara unui greier șomer, lăbuța unui iepure șchiop, participant la Biatlonul de la Soci, sau Tendonul lui Ahile aflat în custodia Naționalei de Hochei a Rusiei, le ofer pe toate, deci, cititorului meu care va ghici ce semnifică cifra astronomică de la începutul editorialului. Distanța de la Pământ la Lună în inch? Nuuu! Dimensiunea în microni a silicoanelor Biancăi Drăgușanu? Nieeet! Numărul de neuroni din creierul lui Einstein, inventatorul Infinitului? Niiiicht! Întrucât nu vreau să rămâneți în ignoranță, vă luminez io, că io țin la cititorii mei. Este vorba de numărul de euroi ce reprezintă venitul companiei ENEL pe anul 2013. Dacă cifra nu este tocmai exactă, ce mai contează câteva miliarde în plus ori în minus, la nivelul forței sale, la nivelul influenței sale economice și politice, entitate care promovează în draci basmele Lumii Financiare, cum ar fi ăla cu Ali-Baba și cei patruzeci de specialiști (în fiecare județ câte unul)!
Dar, haideți să vedem ce este RENEL sau ENEL căci ăștia își schimbă doar părul. Năravul rămâne! Enel este o adunătură de specialiști în curent, care jecmănesc instituții, firme economice și persoane particulare, sub paravanul producerii și distribuirii energiei electrice. Întrucât nu este nimeni în România care să facă același lucru, adică nu au nici oleacă de concurență, trepădușii de la ENEL, cei din conducere care, conform presei centrale, zonale și locale iau salarii cu căciula-gaură neagră, taie și spânzură în amărâta asta de Românie și-i exploatează cum vor mușchii lor pe amărâții de români, ei, bine, aceștia n-au pic de bun simț și-și înfundă buzunarele fără fund ale firmei, cu euroi. Dacă cumva (întrucât subiectul o merită, cacofoniile sunt binevenite, deloc întâmplătoare și atent studiate; mai ales că pamfletul este prieten cu cacofonia, nu cu mahalagismele sau indecența), dacă cumva, zic, un consumator – așa sunt porecliți cei ce sunt furați la curentul electric – nu este mulțumit de serviciile lui domnul Enel, acesta, consumatorul poate să meargă la dracu-n praznic după dreptate; că vin specialiștii să evalueze situația, specialiști care îs tot de-ai domnului Enel, deci îi ține partea cum e și normal, că doar d-l Enel îi plătește. Și-atunci ce-i de făcut? Nimic, vă spun io, că vă sunt baci din tinerețe. Clasa politică – adică clasa zero – tace ca rahatu-n păpușoi, că doar d-l Enel e cel care o finanțează în  campaniile electorale, pe rând: o legislatură bagă la Putere și cealaltă la Opoziție, cum îi stă bine unui domn din Înalta Societate. Chestia cu electoratul, cu conduita ca caracter e o chestie de îmbrobodit babele de la țară. Cel puțin aici d-l Enel este corect: mituiește atât Puterea cât și Opoziția, otova, fără discriminare. Rămâne ca prostul să plătească, adică consumatorul să-și achite consumul, spus mai pe domnește.

Noa haideți să vă spun de ce-s așa de mânios pe d-l Enel sau Renel, nici dracul nu știe exact cum îl cheamă, cred că lucrează sub acoperire. În acest weekend, la Blocul CPL din Calea Aurel Vlaicu, instalația electrică întreținută de d-l Enel a luat foc, de au ars televizoare, calculatoare, frigidere și alte aparate electrocasnice. Fără discriminare, la toți, nu doar la un apartament-două. Enel, cel la care prostul (consumatorul) îi plătește bani grei, iar dacă nu plătește îi taie lița și-a declinat responsabilitatea avariei spunând ce vrea mușchii dumnealui. Domnule Enel, te rog să faci lumină la Blocul de locuințe CPL precum și la celelalte, să-ți mobilizezi supușii-specialiști și să ne plătească pagubele, că cazul pute a căcat proaspăt. Și de cel mai vechi! Vă atrag frumos și respectuos atenția să nu vă purtați ca niște debedei și să aveți grijă față de prostul- consumator! Căci de nu, vom muta axul Pământului și vom face un scandal exploziv mai ceva ca bomba de la Hiroșima. Am zis!

Post Scriptum: D-l Enel este rugat să mă caute pe la redacție și să mă lămurească să mă calmez, altfel mătur cu el tot câmpul electric! Dumneavoastră credeți că ameninț? Demonstrați-mi că aveți sânge-n… instalație!

Recomandările redacției