De o bună bucată de timp, rețelele de socializare au fost în fierbere. Motivul? Pe 20 ianuarie trebuia organizat un protest masiv împotriva guvernării PSD-ALDE, a măsurilor pe care aceasta le-a luat până acum și a măsurilor cu privire la Justiție care urmează să fie luate. Cu câteva zile însă de data la care a fost programat protestul, PSD și-a dat jos cel de al doilea guvern, astfel încât una dintre țintele manifestanților a dispărut subit de pe radar. Cu toate acestea, sâmbătă, zeci de mii de români au ieșit în stradă, protestul fiind organizat sub sloganul „Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, începând cu ora 18.00. Potrivit unor surse, cam 50.000 de protestatari și-au dat întâlnire în Piața Universității, mulți dintre ei veniți din toate colțurile țării, cum a fost cazul unor clujeni care au plecat pe jos înspre Capitală, pentru a protesta împotriva Puterii. Potrivit realitatea.net, mitingul de la București nu a fost unul pașnic. Spre exemplu, în Pasajul Universităţii au avut loc incidente între jandarmi şi protestatari, după ce forţele de ordine au format un cordon de securitate şi au încercat să oprească manifestanţii să urce pe scările care duc la Universitate. După ce cordonul jandarmilor a fost rupt, Bulevardul Magheru a fost ocupat de protestatari. Doi bărbaţi au fost duşi la poliţie după ce asupra unuia a fost găsit un pistol care s-a dovedit a fi de jucărie, iar asupra celuilalt – o bâtă de lemn şi un lanţ, mai scrie realitatea.net. De asemenea, au fost momente în care forțele de ordine s-au încăierat cu protestatarii. Conform digi24.ro, numărul protestatarilor din restul orașelor din țară a fost de aproximativ 15.000. De asemenea, protv.ro scrie că au avut loc proteste în Cluj-Napoca, Timișoara, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Satu Mare și Galaţi, dar și în străinătate, în orașe ca Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma și Edinburgh.
Puțini arădeni au răspuns la apel
În ceea ce-i privește pe arădeni, aceștia nu au răspuns în număr mare apelului făcut de organizatori, doar vreo 200 de protestatari făcându-și prezența, sâmbătă seara, pe platoul din fața Primăriei. De men­ționat că au fost oameni de toate vârstele, unii venind cu recuzita de acasă, proprie și personală sau primită de la organizatori, iar alții fără niciun fel de recuzită. Pe unele pancate se putea citi: „Ciolanul care unește! PatriHoților din toate partidele, uniți-vă!… la Jilava!!!”; „Ați mai primit o șansă, Aveți grijă ce faceți!!! Vă vedem!!! Suntem mulți. Vrem Justiție, legi drepte. Poporul român”, dar au putut fi văzute și persoane care aveau „mâna USR”, folosită de deputații și senatorii din fostul partid al lui Nicușor Dan, în timpul circului pe care-l fac în Parlament pe care stătea scris „Toți pentru Justiție!”.
„Dezbaterea reprezintă unul dintre elementele esențiale ale democrației. Însă, indiferent de poziția pe care ne situăm în legătură cu desemnarea doamnei Dăncilă pentru funcția de prim-ministru, motivele de a protesta rămân valabile și sunt mai acute ca oricând. Nu am ieșit în stradă pentru un politician, oricare ar fi acesta. Câtă vreme situația rămâne la fel de gravă, câtă vreme ofensiva PSD-ALDE-UDMR împotriva luptei anticorupție și statului de drept este la fel de periculoasă, credem că este necesar și vital să rămânem uniți și pe poziții. Protestul de sâmbătă este despre forța și dreptul nostru de a cere tuturor institu­țiilor românești să respecte democrația în această țară. Într-un stat democratic, Justiția echitabilă este unul dintre cei mai importanți piloni. Când legile ajung să fie făcute pentru a-i proteja pe corupți, democrația este în pericol de a se prăbuși. Sâmbătă, pe #20ianuarie, vom ieși să protestăm pentru fiecare dintre noi înșine. Pentru viitorul nostru. Pentru dreptul nostru de a trăi într-o țară normală, cu valori europene și cu instituții puternice și corecte. Pentru a opri încercările neîntrerupte ale PSD-ALDE de a face din România un stat controlat de grupări infracționale cu acces la butoanele de legiferare”, se arăta în apelul făcut către arădeni de către organizatorii mitingului, printre care și Asociația Aradul Civic, pe site-ul căruia a fost postat. Se pare că mesajul nu a fost foarte convingător…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției