Dacă ai toaleta în curtea casei, riști să fii amendat cu până la 4 mii de lei

0
3795

Arădenii riscă să fie amendaţi cu până la 4.000 de lei pentru că nu îşi mută toaleta din curte în casă. O lege în acest sens îi obligă să facă acest lucru. Deși mulți cetățeni de la sate spun că nu au bani pentru a susţine o astfel de investiţie, autoritățile vor să aplice legea. 

Un mesaj plecat de la Ministerul Dezvoltării a ajuns, prin intermendiul primarilor, până în curţile românilor de la ţară. Adică locul unde peste jumătate dintre ei au toaleta. 

„A dat Guvernul o circulară prin care obligă toţi cetăţenii din România să se adapteze noilor cerinţe europene. Adică să-şi tragă şi apă şi canalizare, nemaifiind voie să folosim aceste toalete vechi”, explică un primar. 

Încă din 2006, cei care locuiesc în comune cu peste 2.000 de locuitori nu ar mai fi trebuit să aibă toaleta în curte. Legea care prevede amenzi între 2.000 şi 4.000 de lei a fost însă în mare parte ignorată. Din 3,6 milioane de români – care trăiesc în localităţi unde există canalizare – 1,6 milioane nu s-au racordat încă. 

Renunţ la WC, renunţ la tot. Adică de-asta am şi tras, am casa făcută acum, am instalaţia făcută în casă, cu WC normal, civilizat”, explică un sătean. 

Ca să aibă condiţii civilizate, bărbatul a scos 2.000 de lei din buzunar. O sumă pe care nu toată lumea şi-o permite. La 84 de ani, o femeie trebuie să se descurce cu o pensie de 600 de lei, dar nu numai ea, sunt foarte multe persoane în asemenea situații, pensie mică, dar amenzi mari.

Pentru că în lipsa canalizărilor, reziduurile sunt deversate în natură, Guvernul riscă să fie amendat de Comisia Europeană. Datele oficiale arată că, în mediul rural, doar 42,5 la sută dintre locuitori au toaleta în casă. De asemenea, peste 2.400 de şcoli nu au apă curentă şi toalete în interior. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.