VOICU SIDA 

Din păcate, titlul acestui reportaj reflectă foarte bine societatea în care trăim. Multe zone și localități din județul nostru se ghidează după acest principiu: dacă un primar a făcut ceva pentru comuna sa, iar pe aceștia îi poți număra pe degetele de la mâini, populația afirmă că a furat sau că fură. Și tot cei care acuză vor să facă pe corecții, dar realitatea este departe de așa ceva. Numai că sunt persoane cu tupeu și fără curajul asumării și mă refer aici chiar la persoane din administrație. Însă atunci când vorbești cu oamenii din comuna respectivă despre astfel de oameni, te iei cu mâinile de cap ce auzi despre ei.

În materialul pe care îl publicăm este vorba și de câteva discuții apărute prin primăria de la Chisindia, unde marea masă de cetățeni nu este de acord cu unele afirmații îndreptate împotriva primarului lor. Primarul este acuzat că nu a pus viceprimar. „Nici nu este nevoie, la așa comună mică de o asemenea funcție“, ne-a declarat o persoană. Au apărut acum prin Consiliul Local persoane cu alte idei ce combat unele proiecte ale primarului. Da, se poate și una ca asta. Dar nu mergi la nesfârșit cu aceiași strategie. Te ții ca orbu de baston. Treceți mai bine la masa negocierilor, cu alesul poporului, că mai degrabă atrageți simpatia electoratului în acest mod. Sunteți mai iubiți de cetățeni pentru ceea ce s-a făcut în comuna Chisindia. Nu știu care primar ar fi făcut atâtea drumuri de Timișoara și chiar de București câte a făcut primarul din Chisindia. „Toate aceste drumuri le-am făcut pentru a introduce apa în comună, pentru a asfalta un drum până la Văsoaia, pentru câteva numere de case. Unii spun că nu era cazul, pentru că aceia se gândesc doar la ei. Aduci rețeaua de apă din Valea Hurezului – nu-i bine că este prea scumpă. Poate unii spun chiar că e prea rece la robinet. Vedeți, aici este o problemă la noi la români. Dacă faci ceva nu vede nimeni, numai răul să ți-l înșiruie. Este urât ce se întâmplă în administrație la Chisindia“, declară Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia.

Am avut nevoie de câteva răspunsuri de la Chisindia, în special de la primărie. Competența este a primarului, iar responsabilitatea nu aparține unei alte persoane. Am trecut de câteva ori prin Chisindia și Păiușeni și bineînțeles la Văsoaia, unde ți-e mai mare dragul să faci acest traseu – Chisindia – Văsoaia.

Să revenim la discuția noastră:

Domnule primar, după ce am făcut turul comunei, am discutat cu mai mulți cetățeni din comună referitor la micile tensiuni create de câteva persoane. Cetățenii le aduc fel de fel de acuzații spunând că ar fi bine să își vadă de treaba lor și să își vadă lungul nasului pentru că până acum a fost liniște în comuna Chisindia. Acesta este punctul de vedere al cetățenilor din comună. Ce părere aveți, domnule primar?

Este dreptul lor să spună ceea ce cred. Eu îmi fac treaba în continuare. V-aș invita totuși la noi la ședință…

Da, vă răspund de pe acum că vom veni și să invitați și cetățeni deoarece ședințele sunt publice. Cei din Consiliul Local sunt aleșii lor, ai cetățenilor. Veți vedea că se vor remedia lucrurile pentru că noi am mai participat la asemenea ședințe ale Consiliilor Locale și atunci altfel au pus problemele când au fost cetățeni de față.

Bine, ce veți face, domnule primar, în anul acesta?

Să vedem ce buget vom avea, dar voi continua cu proiectele începute din anul 2020 și voi continua în anul 2021. O parte nu am reușit să le finalizez.

Care este situația cu apa?

Am finalizat aducțiunea. Avem și branșați 330 de familii. Introducerea apei a fost o dorință de vreo 40 de ani a cetățenilor. Apa vine de la Valea Hurezului, este apă captată de la Bustceu, de la Fagu Popii, de la Chiciora, adică din Munții Zărandului. Doamne, câte drumuri am făcut de Timișoara și București și tot nu am dat înapoi. Eu am considerat, împreună cu oamenii mei, că locuitorii comunei Chisindia au nevoie de apă ca de aer. Acum, că nu le place de primar la două, trei, patru persoane din comună, nu are rost să vorbim.

Da, primarul a considerat că trebuie să doteze primăria cu utilaje. Că o administrație bună trebuie să aibă utilaje la îndemână în toate cazurile și atunci de ce să vorbim de câteva specimene care se opun?

Vreau să vă mai spun că am înaintat proiectul la București pentru modernizare. Este vorba de străzi în Chisindia și Păiușeni. Mai avem înaintat un proiect pentru reabilitarea și consolidarea școlii din Chisindia. Aici avem nevoie de bani de la Guvern sau de bani europeni. Doar cu bugetul local nu ne descurcăm.

De asemenea, am depus la Ministerul Mediului un proiect privind modernizarea și reabilitarea iluminatului public în Chisindia.

Mai dorim să finalizăm lucrările la sala multifunțională, așa cum prevăd normele UE și IGSU. Tot în acest an, ne-am propus să continuăm lucrările de modernizare a aleilor pietonale în Chisindia.

Nu în ultimul rând, doresc să urez, cu ocazia sărbătorilor de Florii și a Sfintelor Paști multă sănătate, bucurie și gânduri bune cetățenilor comunei Chisindia și să fim mai buni unii cu alții pentru că numai în acest mod vom reuși să biruim în fața răului.

Doamne ajută, vă mulțumim!

Voicu Sida

 

Recomandările redacției