Interviu cu Ioan Nuțu Herbei, primarul comunei Moneasa

primar Moneasa Herbei NUTU IoanÎnainte de intra în biroul primarului Ioan Nuțu Herbei, pe holul Primăriei din Moneasa poate fi admirată macheta unei locomotive cu aburi și a unui vagon de călători. Așa se face că discuția cu edilul din Moneasa a zăbovit puțin pe această temă.
– Tuturor vizitatorilor le place această reușită machetă și pentru că ați păstrat-o aici cred că și dumneavoastră, nu-i așa?
– Într-adevăr. Această minilocomotivă a funcționat cu spirt. Din păcate realizatorul ei, Milentie Groza – care a făcut-o după locomotiva pe care a lucrat mai bine de 15 ani – a murit în urmă cu 10 ani. A fost nevoie să o îngrijesc puțin înainte de a o amplasa aici. Lui Milentie Groza i-au plăcut mult mește­șugurile de acest fel. Deși pare mică, macheta are câteva zeci de kilograme. Tuturor celor care vin aici le atrage atenția și o admiră.
– Revenind la problemele cotidi­ene trebuie să remarc că mereu v-am găsit angrenat în acțiuni gospo­dă­rești. Cu ce vă ocupați acum?
– Așa este, tot timpul trebuie să avem în atenție curățenia, ordinea pentru că avem și stațiunea pe raza comunei. Știți că omul de rând dar mai ales vizitatorii observă imediat dacă ceva nu este în ordine: mai ales toamna și primăvara. După ce ne încheiem discuția mă duc iar prin stațiune, pentru că am muncitorii mei la adunatul frunzelor căzute pe alei, la tunsul gazonului și să văd în ce stadiu este echipa ce toaletează arborii ale căror crengi ajung la cablurile electrice. Astăzi (în ziua documentării – n.red.) nu avem curent electric dar stațiunea nu este fără curent: îl producem cu un generator. Stațiunea turistică balneară Moneasa este principalul obiectiv turistic al comunei noastre, fiind cunoscută atât în țară cât și peste hotare și funcționează cam în perioada sezoanelor. Eu îmi doresc ca stațiunea să funcționeze ca în urmă cu 20-25 de ani, ea fiind recomandată IMG_9445 IMG_9435 IMG_9446 IMG_9454 IMG_9460 IMG_9462 IMG_9465în tratarea diferitelor afecțiuni, în special cele reumatice. Astfel comuna noastră este una dintre puținele din județ care dispune de un potențial economic ridicat. Eu sunt om de cuvânt și dacă nu fac ceea ce am promis, nu mai candidez.
– Cum stați cu pregătirile de iarnă?
– Bună întrebarea. Se știe că la noi începe iarna mai devreme iar timpul se răcește puternic de aceea noi am și luat-o mai din timp cu aprovizionarea cu lemne și asta a început încă din august. Atunci am început să dăm lemne la populație, pentru încălzirea pe perioada de iarnă. Până acum avem 95 de cereri eliberate și fiecare cap de familie beneficiază de 3,5 metri cubi de lemne și sunt la un preț accesibil. Este un lucru important ceea ce facem: lemnul la livrare îl dăm în rampă de unde consumatorul și-l ridică. Am asigurat cu lemne Școala, Grădinița, centrul de Informare și cele cinci biserici la care le-am aprobat câte 6 metri cubi la fiecare; ba, chiar le-am asigurat și transportul. Pentru iarna care vine noi suntem pregătiți: avem mașina pentru deszăpezire, o mașină cu care se poate intra prin stațiune. Am achiziționat o mașină cu braț telescopic, cu o întindere de 9,9 m; are și ladă, aceasta o folosim la întreținerea sistemului de iluminat stradal. În curând vom începe amplasarea ghirlandelor pentru sărbătorile de iarnă pentru că mai târziu când vor veni ploile și zăpada va fi mult mai greu. Ele vor funcționa în preajma sărbătorilor. Vom toaleta și pomii dacă va mai fi nevoie. Mașina a fost achiziționată cu bani rezultați din vânzări de fier vechi care era aruncat prin curtea Primăriei și niște subansamble distruse de rugină. Aceasta a stârnit comentarii la unii cârcotași; unul a afirmat la birt, când a băut peste măsură că „primaru´ fură“. Păcat că așa s-a înțeles: când faci ceva neobișnuit – furi; dacă nu ai inițiative – nu ești bun. Oricum vreau să fac plângere împotriva sa.
– Știu că aveți aici și o bogată activitate cultural artistică…
– Este adevărat. Trebuie organizate și astfel de activități care au avut mare succes. Moneasa a avut în acest an cinci acțiuni culturale de amploare: începând din luna mai și până în 15 septembrie când a fost Festivalul Glasul Ceaunelor care a avut anul acesta ediția a doua, adică de când sunt eu primar.
– Cum stați cu planurile de viitor?
– Pentru viitor ne-am pregătit prin depunerea unui proiect de modernizare a străzilor în comuna Moneasa. În proiect sunt prevăzute modernizarea a 3,6 kilometri de drum: asfaltarea și realizarea de rigole moderne și șapte podețe tubulare. Valoarea investiției este de circa șase sute de mii de euro, fiind proiect guvernamental.
Dar acum sunt  în așteptare fiindcă vreau să redeschid pârtia de schi și de fapt noi lucrăm acum la ea. Vrem s-o mai lungim cu încă 100 de metri și atunci vom avea și noi turiști și pe perioada de iarnă, ca în urmă cu 20-25 de ani. Totdeauna am spus că primarul trebuie să fie primul gospodar. Sunt multe primării care se plâng că nu pot face încasările din cauza unor răi-platnici sau pentru că nu au oamenii bani. Dar pe parcursul unui an tot poți rezolva să plătești impozitul la primărie. Eu am 63 de agenți economici și cu această ocazie le și mulțumesc că și-au achitat ta­xele și impozitele la termen ceea ce a făcut să nu avem probleme financiare. În anul 2012 procentul de încasare a fost de 94% și în acest an va fi și mai mare deci avem oameni înțelegători.
– În final, spuneți-ne câteva cuvinte despre condițiile asigurate tinerei generații; cum stați la capi­tolul școli?
– Chiar dacă numărul de copii este mai redus ca în alte vremuri, școala și condițiile în care învață copiii sunt  pe undeva la nivel european. De fapt se știe că avem școală modernă. În plus, noi am achiziționat acum și uniforme la copiii școlari, după cum veți putea vedea.
Firește ultima oprire a fost într-o sală de clasă, unde profesorul Ioan Voian – directorul școlii, a ținut să ne asigure și el că primarul este mereu alături de nevoile școlii.

Recomandările redacției