• interviu cu Adrian Ţoca, primarul comunei Hălmagiu

Halmagiu primar Halmagiu 2– Domnule primar Adrian Ţoca, în localitatea de reşedinţă a comunei s-au investit peste două milioane de euro în ceea ce pri­veşte infrastructura. Cum au          receptat cetăţenii această inves­tiţie istorică în modernizarea urbanistică a Hălmagiului?
– Fireşte, majoritatea cetăţenilor au apreciat şi apreciază eforturile noastre de a atrage bani europeni pentru dezvoltarea comunei în ansamblul ei, nu doar în localitatea de reşedinţă. Iar în ceea ce ne priveşte ne implicăm permanent în depistarea de noi oportunităţi de dezvoltare, fie că vorbim despre fonduri europene sau judeţene, fie că ne referim la crearea unui cadru pro­pice pentru stimularea investiţiilor publice sau private. Pe de altă parte, ridicarea confortului urban al localităţii Hălmagiu s-a putut face prin câştigarea acelui proiect european pe Măsura 3.2.2. în valoare de aproape două milioane şi jumătate de euro, astfel că astăzi, localitatea noastră se numără printre cele mai modernizate aşezări din această parte a ţării în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la utilităţi.
– Într-adevăr, Hălmagiul arată aşa cum n-a arătat el niciodată…
– Ce-i drept, arată bine, numai că în ceea ce priveşte curăţenia atin­geţi un punct sensibil. Dacă astăzi nu mai avem geamurile colbuite sau drumurile desfundate, nu acelaşi lucru îl pot afirma şi despre păstrarea curăţeniei în localitate. Am primit nenumărate reclamaţii din partea cetăţenilor, dar şi a turiştilor care ne tranzitează localitatea, referitoare la faptul că drumurile sunt pline de excremente de animale. Toţi ştim că locuitorii comunei noastre se îndeletnicesc cu creşterea animalelor şi că sunt recunoscuţi în toată ţara prin faptul că sunt gospodari de prima mână. Cu toate acestea, întreţinerea curăţeniei în faţa propriilor case este o obligaţie cetăţenească a fiecăruia dintre noi. Nu putem aştepta ca să vină cineva de la primărie sau de la drumurile naţionale ca să ne cureţe bălegarul de pe şoseaua din faţa casei, ci fiecare gospodar trebuie să facă curat în faţa proprietăţii sale. Automobiliştii, mai ales, se plâng de faptul că alunecă atunci când frânează ca pe gheaţă, deoarece excrementele de animale au acoperit pur şi simplu carosabilul. Ar fi păcat să nu ne păstrăm localitatea frumoasă din toate punctele de vedere, mai ales că străzile, podeţele, trotuarele şi spaţiile verzi sunt proprietăţi comune, ale fiecăruia dintre noi.
– Mai este şi problema gu­noiului menajer, despre care ne-aţi pomenit înainte de începerea interviului…
– Exact. Mai ales acum, pe căldurile acestea, ne străduim să golim tomberoanele cu gunoi me­najer din faţa gospodăriilor cetăţenilor cât putem de des. Facem acest lucru cu tractorul primăriei şi cu oamenii care prestează muncă în folosul comunităţii prin efectele Legii 416. Numai că primim sesizări şi din partea muncitorilor de la salubritate, care ne atenţionează despre faptul că există cetăţeni care aruncă în tomberoane şi animale moarte – pisici, căţei, câini etc. – laolaltă cu gunoiul menajer. Nu este bine, mai ales că într-un viitor nu prea îndepărtat vom fi obligaţi să depozităm selectiv gunoiul, pe categorii dinainte stabilite: sticle, metal, hârtie, plastic etc. Ce vom face atunci, dacă acum nu respectăm regulile elementare pentru depozitarea gunoiului menajer?
– Domnule primar, pentru că aţi adus vorba despre căldură, sunt probleme la nivelul comunei din acest punct de vedere?
– Am avut câteva solicitări din partea unor cetăţeni să le transportăm apă, dar nu pot spune că au existat încă probleme deosebite la nivelul comunei noastre. Totuşi, profit de oportunitatea acestui interviu şi fac un apel către toţi cetăţenii comunei Hălmagiu să evite folosirea de focului deschis în zonele în care există vreun pericol de incendiu. Mă refer la aprinderea miriştilor sau a vegetaţiei de pe marginea drumului, care ar putea produce incendii de pădure catastrofale, de pe urma cărora toţi am avea de pierdut.

Recomandările redacției