Publicistul şi poetul Dacian Don a debutat editorial cu primul său volum de versuri. Lansarea cărţii „Poeme de alcov. Candidoze” a fost găzduită de Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” din Arad. Au fost de faţă oameni de litere, colegi din presă, iubitori de poezie, toţi cei care au ţinut să fie martorii acestui eveniment special. „Într-o zi cu totul specială, avem ocazia să participăm la lansarea volumul de debut al prietenului nostru drag, Dacian Don. Acest volum, Poeme de Alcov, după cum am văzut în prefață, este dedicat tatălui scriitorului. Ce bucurie mai mare de atât într-o zi cum este 1 Iunie, decât să primești din partea copilului așa un cadou”, a spus Cristina Duma, moderatorul şi amfitrionul manifestării.
Petru M. Haș, poet și critic, l-a felicitat pe poetul Dacian Don: „Toți suntem aici să îl felicităm pe Dacian Don cu ocazia debutului său editorial. Eu îi zic bun venit în acestă tagmă a poeziei. Îl felicit pentru faptul că continuă și impune în familie o tradiție, el fiind fiul unuia dintre cei mai distinși poeți pe care îi avem, Petre Don și îi urez tradiție îndelungată. Volumul destinge dintr-un spațiu binecuvântat sub aspectul manifestării literare, orașul Curtici, unde s-au manifestat un nu­măr respectabil de poeți, critici literari și prozatori”. „Poetul este un revoltat, iar acesta este o poezie de revoltă, o poezie a neliniștii și o poezie a disperării. De aceea ne vom întâlni cu fel de fel formulări care uneori ni se vor părea ireverențioase. Dar aceasta nu se întâmplă la Dacian Don din tendința de a șoca, ci aceasta este trăirea sa lirică autentică”, a continuat Petru M. Haș.
„Trei vârste literare”
Poetul și eseistul Vasile Dan a vorbit despre structura cărții: „În ceea ce îl privește pe Dacian Don, cartea lui este foarte ciudată. Este o carte de sinteză, este o carte stratificată, în care eu am identificat cel puțin trei straturi, trei vârste literare. Prima se referă la un om modern, care simte damnarea, a unui poet extenuat. În acestă categorie se înscrie chiar primul poem, care este de o frumusețe antologică. Al doilea strat, miezul, reprezintă o poezie pură. Poeziile sunt foarte bine filtrate și au în ele o anumită puritate expresivă, semn al unei bune stilizări. Al treilea strat este stratul candidoză. La Dacian Don există poezii oarecum romanțioase, cu un gând mai specific și mai la îndemână”.
Lansarea a fost completată de ritmuri de muzică folk, aduse la viață de Laura Bordaș și Marius Bordaș.
În ceea ce-l privește, autorul, emoționat, a mulțumit celor care au făcut publicarea acestui volum posibilă, printre care se numără: Primăria și Consiliului Local Pecica, Toma S. Munteanu- autor copertă, Camelia Chifor-lector de carte, Rely Tarniceri- fotografie de copertă, Petre Don-redactor de carte și Cristi Ciulei- grafică.
Petre Don, tatăl lui Dacian, a încheiat seara cu un cuvânt la adresa coperții volumului: „Cartea se numește Poeme de Alcov. Candidoze, conținând în esență dragostea în toate formele ei, precum și pericolele care o pot altera, pericole care stau la pândă, ca un diavol. Pe copertă se vede un personaj, care nu se știe ce este, bărbat sau femeie. Este o interpretare a păcatului, a diavolului, care trage jaluzelele și privește spre viața noastră, spre interiorul nostru. Toma S. Munteanu, autorul coperții, a realizat o copertă deosebită”.
Premiat de Filiala București a USR
Dacian Don s-a născut la 17 septembrie 1977, în Arad. A studiat la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială-specialitatea Psihopedagogie Specială din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ Arad. În prezent este jurnalist la „Critic“ Arad. Până la apariţia cărţii de faţă, a publicat poezie în Revista ARCA Arad a Uniunii Scriitorilor din România şi în volumul colectiv al Cenaclului Literar „Luceafărul“ Arad – „Antologie semi-centenară“. În anul 2015 a obţinut Premiul I la Concursul Naţional de Poezie dedicat lui Mihai Eminescu, concurs organizat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti (preşedintele juriului, Horia Gârbea).
Ioana Puraveț

Recomandările redacției